Max Modic

 |  Družba  |  Upor

Mreža za neposredno demokracijo obsoja sovražni govor

»Naša pravica se zaključi tam, kjer se začne pravica drugega«

Mariborski aktivist Sanjin Jašar.

Mariborski aktivist Sanjin Jašar.
© Marko Pigac

Mreža za neposredno demokracijo na svoji spletni strani obvešča javnost, da se je ob današnji aretaciji mariborskega aktivista Sanjina Jašarja v nekaterih spletnih medijih pojavil sovražni govor. V Mreži za neposredno demokracijo odločno obsojajo sovražni govor, katerega namen je ksenofobična, rasistična, homofobična in vsaka osebna diskreditacija ter spodbujanje nestrpnosti.

»Odločno obsojamo sovražni govor, katerega namen je ksenofobična, rasistična, homofobična in vsaka osebna diskreditacija ter spodbujanje nestrpnosti,« sporočajo iz Mreže za neposredno demokracijo in se odločno postavljajo v bran temeljnim človekovim pravicam in spoštovanju Ustave Republike Slovenije, ki v 63. členu prepoveduje tako spodbujanje k neenakopravnosti in nestrpnosti kot spodbujanje k nasilju in vojni ter določa, da je protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

»Kot nam je znano, v zgodovini samostojne Republike Slovenije še ni bil kaznovan niti en primer sovražnega govora,« opozarjajo v Mreži za neposredno demokracijo in dodajajo, da se zaradi tega sovražni govor v Sloveniji širi brezsramno in nekaznovano. »Če odgovorni (policija in tožilstvo) nameravajo s politiko nekaznovanja nadaljevati, bomo sklepali, da so nesposobni ustrezno opravljati svoje delo, da niso v stanju poskrbeti za zaščito državljanov in osnov slovenske Ustave ter Deklaracije o človekovih pravicah, ter da s svojim (ne)delovanjem vzpodbujajo širjenje sovražnega govora v Sloveniji,« so še zapisali.

Obenem pozivajo prebivalke in prebivalce Slovenije, da izpolnijo obrazec, ki je objavljen na njihovi spletni strani in ga skupaj z dokaznim gradivom, ki je ravno tako priloženo, pošljejo na elektronske naslove državnega tožilstva (dtrs@dt-rs.si), policije (policija@policija.si) in varuhinje človekovih pravic (info@varuh-rs.si), kajti: »Naša pravica se zaključi tam, kjer se začne pravica drugega.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.