Denis Vičič

 |  Politika

Deložacija opeharjenih delavcev Gratima

© Borut Peterlin

Husein Beganović, eden od delavcev Gratima, ki že od septembra 2010 niso prejeli ne plač, ne dodatkov, ne regresa, je osupel. »Kako je možno, da se to dogaja? Kakša je to zakonodaja ... Kaj je s tem? Je to možno? Kakšna je to država?« vrejo iz njega vprašanja nejevere in razočaranja. Poleg tega, da jih je lastnik gradbenega podjetja Mesud Ibričić opeharil za več tisoč evrov, bodo konec meseca izgnani iz prostorov v Sežani. Nadomestnega bivališča nimajo.

Večina delavcev propadlega podjetja je sicer Slovenijo že zapustila. Naveličali so se čakati in se odpravili nazaj v Bosno. Životarjenje je bilo prehudo. Od približno sto delavcev jih je ostala še peščica, okrog deset.

Čeprav dela ni bilo že od septembra 2010, je gradbinec v stečaj šel šele julija 2012. V tem času so bili brez statusa. Niso delali, niso dobili prekinitve pogodbe. Ker so bili že zaposleni, se niso mogli zaposliti drugje. S tožbo jim plače ni uspelo izterjati. »Če bi dobili odpoved, bi se lahko prijavili na zavod in dobivali nadomestilo. Ker so imeli neurejen status, pa niso mogli narediti ničesar,« pojasnjuje Romana Kavčič, aktivistka organizacije Nevidni delavci sveta.

Stanovanja v Sežani, kjer živijo, je Gratim na lizing najel od Hypo Leasinga. Ker Ibričić ni plačeval obrokov, čeprav je od delavcev pobiral po 150 evrov najemnine, so lizinško pogodbo za najem treh apartmajev v Sežani prekinili že aprila 2011. Delavci od takrat v njih bivajo brezplačno. Kot poroča portal 24ur, je imel Hypo pri tem 30 tisoč evrov stroškov. Z deložacijo so poskusili že oktobra. Odvetnik delavcev je takrat podal ugovor na sodišče in uspel. Tokrat pa bo do deložacije zagotovo prišlo, meni Kavčičeva.

Nič krivi delavci, ki so pošteno opravljali svoje delo, si želijo, da bi se izselitev preložila.Vsaj do konca stečajnega postopka, kjer so prijavljeni kot upniki. Sežansko občino pozivajo, naj jim priskrbi začasno domovanje.

Če se ne odziva policija, sodišča, davčna uprava, na kar opozarja Beganivić, in če država dopušča grobe zlorabe delavcev, je to najmanj, kar lokalna skupnost lahko stori. Ne glede na pogoje, ki jih morajo izpolnjevati za pridobitev neproftnih stanovanj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.