|  Politika  |  Upor

SDS organizira shod svojih podpornikov hkrati s 3. vseslovensko ljudsko vstajo

Na spletnih omrežjih je zokrožilo sporočilo in vabino Zbora za republiko, ki poziva svoje podpornike, naj se 8. februarja ob 11.00 uri na Trgu republike udeležijo "javnega shoda z bogatim kulturnim programom".

"Iz zanesljivih virov znotraj stranke SDS smo dobili informacijo, da vrh stranke SDS pod krinko Zbora za republiko organizira javni shod svojega članstva na dan, ko bo potekala 3. vseslovenska ljudska vstaja. Shod bo potekal na Kongresnem trgu, se pravi na istem mestu, kot je predvidena tudi 3. vseslovenska ljudska vstaja," piše na Facebook skupini Tudi jaz sem organizator protestov.  SDS naj bi prek svoje strankarske mreže organizira prihod svojih članov iz celotne Slovenije. Organizirali in plačali naj bi avtobusne prevoze, zato da bi mobilizirali čim večje število privržencev, opozarjajo na Facebooku. Shod bo  formalno potekal pod organizacijo Zbora za republiko.

"SDS je namero po organizaciji shoda napovedal s svojim tvitom na dan 2. vseslovenske ljudske vstaja 11. januarja 2013. Datum shoda pa je bil določen v tem tednu. To pomeni, da so datum in lokacijo določili šele po tem, ko so spletne protestne skupine že izglasovale datum in lokacijo 3. vseslovenske ljudske vstaje," opozarjajo.

Na to novico so se že odzvali v Odboru za pravično in solidarno družbo, ki "ostro obsojajo tovrstno miloševičevsko maniro sklicevanja kontramitingov v času shodov opozicije". Po njihovo je  to še ena reminiscenca na aktualnost takratnega slogana »GOTOV JE«, ki sovpada z današnjimi razmerami!

"Kontramitingi in jogurtne revolucije naj ostanejo grozljiva izkušnja iz preteklosti, iz katere smo se nekaj naučili!" so zapisali v Odboru. "Prav tako že vnaprej zavračamo potencialno pravniško preigravanje na podlagi argumenta o prijavljenih in neprijavljenih prireditvah ali tovrsten (verjeten) poskus delegitimacije protestniške vstaje, ki bo potekala isti dan popoldne." Odbor za pravično in solidarno družbo seveda zanima, kako se bo na dogajanje 8. februarja odzvala policija in hkrati opozarja, da Zbor za republiko s "svojimi provokacijami prispeva k netenju državljanskega sovraštva", predvsem pa  "daje potuho tisti politični oblasti, s katero je kot civilno združenje tudi povsem prepleten in instrumentaliziran". Ob tem Janšo znova pozivajo, naj odstopi in se začne obnašati demokratično in kot "viden član Zbora za republiko ustavi kontramitingaške akcije, ki Slovenijo vodijo v vedno večje brezno delitev in ideološke slepote".

Izjava Vseslovenske ljudske vstaje:

1. Janez Janša in ozek krog njegovih svetovalcev je z organizacijo shoda na dan in na istem mestu, kjer so že predvidene ljudske demonstracije, odločila za napoved državljanske vojne proti lastnemu narodu. Napovedati tak shod svojih privržencev pomeni namerno izzivati spopad ljudi med seboj. Pomeni namerno izzivanje konflikta med navadnimi državljani, ki niso vzrok politične in moralne krize.

2. Janez Janša in ozek krog v vrhu stranke SDS skuša z izzivanjem konflikat ulicah ustvariti izredne razmere in na ta način legitimirati uvedbo izrednega stanja.

3. Člane in privržence SDS protestni odbor poziva, da s pritiskom na vrh svoje stranke prepreči napovedano državljansko vojno in da svojo voljo in prepričanja izražajo na način, ki ne bo spodbujal fizičnega konflikta med ljudmi.

4. Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje poziva policijo, naj ne dovoli shoda Janševe stranke na ta dan in na tej lokaciji, saj bodo s tem dovolili, da pride do nevarnosti fizičnega konflikta med dvema skupinama ljudmi.

5. Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje ob tem izraža prepričanje, da bodo državljanke in državljani protestniki, kot vedno do sedaj, tudi v teh razmerah ohranili državotvorno držo in da bomo še naprej z nenasilnim uporom dosegli svoj cilj, ki je v tem, da prisilimo nesposoben, skorumpiran in očitno tudi nevaren vrh slovenske politike k odstopu.

6. S svojim bojem se upiramo umetni delitvi naroda na leve in desne. Janšev shod je nov poskus poglabljanja tega umetnega konflikta. Še enkrat poudarjamo, da ljudsko gibanje ni gibanje levih proti desnim, ampak je gibanje naroda proti klientelizmu, korupciji in napačni ter nevarni politiki tako levih kot desnih slovenskih političnih elit.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.