Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 5  |  Dva leva

Požigalec

(Klinični mrtvak je priklopljen na PS in SD)

»Ena od možnosti je, da bi bile parlamentarne volitve skupaj z evropskimi volitvami prihodnje leto junija.«
— Alenka Bratušek (PS) meni, da bi prezgodnje predčasne volitve škodile J. J. (Finance, 28. 1. 2013)

»Čeprav je zadeva na prvi pogled zapletena, pa je to proceduro mogoče izpeljati v nekaj tednih ... Pogoj za to je večina v parlamentu, ki pa jo lahko zagotovita že zgolj največja koalicijska in največja opozicijska stranka.«
— Janez Janša je svoj čas menil, da bi bile predčasne volitve blagodejne (STA, 9. 5. 2011)

»Slovenija ni v situaciji, da bi si lahko privoščili predčasne volitve.«
— Janez Janša danes meni, da bi bile predčasne volitve pogubne (STA, 24. 1. 2013)

Že res, da bežeče stranke s potapljajoče se koalicijske ladje niso dosledne. Od SDS so (zlasti SLS in DeSUS) neuspešno zahtevale, da umakne Janšo zgolj kot premiera, ne tudi kot predsednika stranke, pa lahko mirno nadaljujejo koalicijsko zgodbo, od PS pa zahtevajo, da popolnoma umakne Jankovića tudi iz stranke, da morebiti lahko zgodbo sploh začnejo. No, ni problem preostra zahteva do PS, ampak premehka do SDS. Potem ko je Virant, morda proti pričakovanjem, šel »do konca« in naredil, kar je bilo v njegovi moči (izstop stranke iz koalicije in odstop z mesta predsednika DZ), in Janša po pričakovanju ni naredil tega, kar bi moral narediti, sta sedaj na potezi SD in PS. Doslej sta lahko iz udobnega opozicijskega naslonjača kazali s prstom na koalicijo, na njene zdrahe in nedoslednost. Sedaj naj dokažeta svojo doslednost. Stranki delujeta skrajno preračunljivo, kar v normalnih razmerah ne bi bil problem. Namreč, ko pride do koalicijske krize, pač vsaka stranka deluje v skladu s svojimi kratkoročnimi interesi in svojim videnjem koristi. A tokrat je vendarle drugače.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.