Max Modic

 |  Družba

Vi lajkate, oni služijo – in nadzirajo

Facebook v zadnjem četrtletju lani s 63 milijoni dolarjev dobička

Spletno družbeno podjetje Facebook - Julian Assange ga je v enem od svojih zadnjih intervjujev primerjal z zloglasno tajno službo Stasi, ki se je v svojih 'najboljših' časih uspela infiltrirati med kar deset odstotkov prebivalstva, torej je bil v nekem obdobju vsak deseti prebivalec Vzhodne Nemčije njen sodelavec - s poslovnimi rezultati v zadnjem četrtletju lanskega leta prijetno presenetilo analitike. Delnice Facebooka so se sicer pocenile, toda Facebook je v zadnjih treh mesecih leta 2012 zaslužil 63 milijonov dolarjev oziroma tri cente dobička na delnico.

Kot komentira Assange, tako Facebook kot Google podatke o svojih uporabnikih brez sramu in zadržkov uporabljata za trženje in ustvarjanje dobička, v zadnjem času pa tudi vse tesneje sodelujeta z ameriškimi obveščevalnimi agencijami in drugimi državnimi službami. Ustanovitelj WikiLeaksa namreč meni, da je vsa potrebna infrastruktura za uvedbo takega ali drugačnega totalitarizma s pomočjo spleta, že postavljena. Tisti, ki nadzirajo to infrastrukturo, trdi Assange, lahko nadzirajo naše ideje in vso komunikacijo. V državah kot je Islandija, denimo, kjer je uporaba Facebooka najvišja, ga kot osnovno sredstvo komunikacije s svetom uporablja več kot 80 odstotkov prebivalstva. Kar po analogiji s Stasijem pomeni, da kar osem od desetih Islandcev, ne da bi se tega zavedali, sodeluje z ameriško službo za nacionalno varnost.

Assange opozarja, da se mnogi uporabniki Facebooka ne zavedajo, da s tem, ko po spletu delijo podatke o svojih prijateljih, svoje prijatelje v bistvu – ovajajo. No, v zadnjem četrtletju 2011, ko Facebook še ni bil javno podjetje na borzi, je bilo dobička za 360 milijonov dolarjev oziroma 14 centov na delnico. Prihodki podjetja so v zadnjem lanskem četrtletju skočili za 40 odstotkov na 1,59 milijarde dolarjev. Dobiček je bil manjši zaradi višjih stroškov. Ti so se v letu dni pvečali za 67 odstotkov na 849 milijonov dolarjev, pri čemer niso vštete delniške kompenzacije zaposlenim.

Facebook je star devet let, večina naročnikov in njegovih uporabnikov uporablja mobilne naprave, vendar pa je podjetje začelo s tovrstnim oglaševanjem šele pred devetimi meseci. Skupno število uporabnikov Facebooka se je v zadnjem četrtletju lani od enakega četrtletja 2011 povečalo za 25 odstotkov na skoraj 1,1 milijardo. Assange ob teh številkah opozarja na Billa Binneya, 'skesanca' iz ameriške agencije za nacionalno varnost, ki je povedal, da je treba za to, da se vzpostavi totalitarizem, samo obrniti ključ. Po Assangevem mnenju je ta ključ že na pol obrnjen in že vpliva na ljudi, ki postajajo cilji ameriških brezpilotnih letal.

Facebook medtem pospešuje vlaganja v nove delavce in infrastrukturo, kot so baze podatkov in strežniki. Letos bodo stroški porasli še za 50 odstotkov v primerjavi z letom 2012, ko so porasli za 63 odstotkov v primerjavi z letom 2011. Facebook je imel konec leta 2012 44 odstotkov več zaposlenih kot ob koncu leta 2011 oziroma skupaj 4600 ljudi. Podjetje je povečalo prihodke od oglaševanja za 41 odstotkov na 1,33 milijarde dolarjev. Od tega je 306 milijonov dolarjev prišlo od oglasov preko mobilnih naprav. To je za 14 odstotkov več kot v tretjem četrtletju lani. Bi nas to moralo skrbeti? Če vprašate Assanga, je odgovor na dlani – oziroma na vašem pametnem telefonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.