|  Družba  |  Upor

»Najpomembnejša je etična prenova države in družbe«

Matjaž Hanžek

Matjaž Hanžek
© Borut Krajnc

Govor Matjaža Hanžka na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Hanžek je opozoril, da je s somišljeniki že pred letom in pol ustanovil Gibanje za trajnostni razvoj, kjer so ponudili alternativo uničevalski logiki neoliberalnega kapitalizma. "Alternativo, ki upošteva vse vidike človekovega življenja in družbenega razvoja."

Drage Zombijke, spoštovani Zombiji!

Niso nam ukradli samo Trga republike in se ogradili kot okupatorji pred domorodci! Uničujejo in ponižujejo nam še marsikaj pomembnejšega: kulturo, znanje, ustvarjalnost, človekove pravice, ponos, dostojanstvo, zgodovino ... Skratka vse tisto, kar nas dela ljudi in za kar je vredno živeti. Ali po Kajuhovo: Za kar se je vredno upreti! Uničujejo nam kulturo besede, kulturo giba, kulturo slike, kulturo ustvarjalnosti in sodelovanja, kulturo sočutja in ljubezni. Vse to poskušajo zamenjati s kulturo POHLEPA!

 To pa se je začelo ob osamosvojitvi, ko so novi oblastniki pozabili na cilje, ki so nas vodili prejšnja desetletja! In z logiko, da je vse, kar smo ustvarili do tedaj, napačno. In pozabili na ljudi, ker naj bi nas nove elite popeljale v svetlo prihodnost blaginje.

Žal pa so nas v svoji sprevrženi miselnosti prepričevali, da elite odlikuje materialno bogastvo: da se ustvarjalnost meri z velikostjo in številom vil, s ceno tvoje jahte, z denarjem na računu neke prekomorske državice! S številom uničenih delovnih mest in z množico revežev! In pri tem so uničili elite, ki smo jih imeli do tedaj: kulturne, športne, socialne in ekonomske. Se še spominjamo, kako je vsa svetovna smučarska elita skakala in drsela na Elanovih smučeh?

Tam, kjer je cilj življenja materialno bogastvo in kjer je pohlep vrednota, ni prostora za ustvarjalnost, sodelovanje, pravno in socialno državo, sočutje ali ljubezen. V taki družbi prevladujejo sovraštvo, nasilje, nezakonitost, egoizem, korupcija in kriminal! V tako družbo smo počasi zdrseli. In namesto dela nam ponujajo Karitas, namesto dostojnega kosila pečene golobe – kot tista kraljica, ki je kruha lačnim ponujala potico!

Nekateri smo že leta opozarjali, da družba, katere najpomembnejši cilj je bogastvo posameznika, nima prihodnosti. Prepričevali smo, da mora država imeti razvojno vizijo, katere cilj je blaginja vseh prebivalk in ne le peščice najbolj nasilnih in neobčutljivih. Vizijo, katere cilj bo svobodna ustvarjalnost, dostojanstvo posameznika, zaposlitev, kultura. Kultura raznolikosti, kultura ustvarjalnosti, kultura upora zasužnjevanju! Kultura, ki osmišlja življenje!

Ker od vase zaverovanih oblastnikov ni bilo in ni razumevanja. Zato smo že pred letom in pol ustanovili Gibanje za trajnostni razvoj, kjer smo ponudili alternativo uničevalski logiki neoliberalnega kapitalizma. Alternativo, ki upošteva vse vidike človekovega življenja in družbenega razvoja. Zato ponujamo nov razvojni koncept, ki bo zagotavljal blaginjo za vse prebivalke in prebivalce Slovenije in bo omogočal vsaj enako kakovost življenja tudi prihodnjim rodovom. Novi pravičnejši in medgeneracijsko solidarni razvojni koncept bo uravnoteženo zajel vse dejavnosti, ravni odločanja in oblike lastništva.

Zahteve Gibanja za trajnostni razvoj so torej v veliki meri podobne zahtevam, ki jih slišimo na ulicah.

- Najpomembnejša je etična prenova države in družbe, kar smo strnili v izjavo, da bomo podpirali vrednote in kulturo solidarnosti in sodelovanja, ki utrjuje družbeno odgovorno ravnanje in varuje javno dobro. Skrbeli bomo za pregledno delovanje političnih in vseh drugih državnih in družbenih institucij, s čimer bomo preprečili koncentracijo nezakonite moči pri posameznih družbenih skupinah ali posameznikih in preprečevali sistemsko korupcijo. Državni funkcionar, ki je osumljen protipravnega ali neetičnega delovanja, mora takoj odstopiti..

- Trajnostno gospodarstvo, kakovostno in brezplačno šolanje, vsem dostopno zdravstvo in kulturo, ustvarjalno mladost in varno starost bomo brezkompromisno zagovarjali. Ob zavedanju, da je naš planet samo en, omejen in nikogaršnja lastnina bomo delovali okoljsko in medgeneracijsko odgovorno. Naravno okolje ni samo omejujoč dejavnik ampak priložnost za razvoj, zato bomo podpirali razvoj tistih gospodarskih vej, ki ekonomsko učinkovitost prilagajajo potrebam in omejitvam okolja in ljudi, zmanjševanju regionalne neenakosti ter povečevanju prehranske in energetske samooskrbe Slovenije.

- Soustvarjali bomo možnosti, da bo socialna in ekonomska varnost posameznice in njene družine temeljila na varni in kakovostni zaposlitvi, institucije socialnega sistema pa bodo skrbele le za ljudi, ki začasno ali trajno tega ne zmorejo sami.

- In ne na koncu: Spoštovali bomo dosežke osamosvojitve in narodnoosvobodilnega boja.

Spoštovani Zombiji vseh spolov: ljudsko nezadovoljstvo, ki ga izražamo do oblasti, moramo prevesti v razvojne zahteve prihodnosti. Sedanja politika je povsem odpovedala, zato moramo sami prevzeti razvojno in politično odgovornost!

Gibanje za trajnostni razvoj odpira eno izmed perspektiv!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.