|  Kultura

Protestival: Prešerno s Prešernom

Ne čakaj pomladi, pomlad je že tu!

Ne čakaj pomladi, pomlad je že tu!
© Borut Krajnc

Dan pred kulturnim praznikom in 3. vseslovensko ljudsko vstajo se bo na Prešernovem trgu v Ljubljani začel dvodnevni kulturni protest - Protestival. Kot sporočajo, bo Protestival tokrat trajal kar dva dneva, tudi tokrat pa bo namenjen protestniškemu druženju ob kulturnem programu.

Protestival se bo začel s Prešernim ogrevanjem na Prešernovem trgu v četrtek, 7. februarja ob 16. uri, z glasbeno-gledališko fešto ter se nadaljeval s sprevodom “političnih duhov” ter s simboličnim zažigom politikantskih maks pred parlamentom. Sledila bo »preddržavna« kulturna proslava pri Cankarjevem spomeniku.

Program še nastaja, predvidoma pa bodo v četrtek nastopili: Brencelj Banda, Drago Mislej Mef, Nika Vistoropski, Ivan Victor Aguila, Zvezdana Novakovič, Nataša in Ježek, Leon Matek, Katarina Juvančič & Dejan Lapajne, v Predržavni proslavi pa Boštjan Narat, Tinkara Kovač, Neomi, Niet, Stranci, Zlatko. V neglasbenem delu bo prikazana Risanka Radia Študent, duo Priden Možic, animirana predstava Maskenroll Teatra Papelito, delavnica bhuto plesa, ki jo bo vodil Ryuzo Fukuhara, fizično gledališče Kulturno umetniške skupine KUD LJUD, poezijo bosta recitirala Elena Pečarič in Matej Krajnc.

V petek, 8. februarja se bo Protestival nadaljeval ob 15. uri na Kongresnem trgu skupaj z Vseslovensko ljudsko vstajo. Protestniki bodo ponovno zasedli (svoje) ulice, stavbe, ograje, vrednote. "Re-okupacija države" se bo zgodila v obliki karnevalskega sprevoda, na sredi katerega se bodo na premičnem odru odvijali koncerti. Protest se bo zaključil na že tradicionalnem odru TR3. Ta dan bodo nastopili: Jani Kovačič, Kar češ brass band, Iztok Mlakar, Nula kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko, Janez Škof , Chris Eckman, Hamo & Tribute 2 love, Kombinatke, Low Peak Charlie, Leon Matek, Carina, Peter Drinbek, Glossart, Mirko in BreakBeat brass band ter mogoče tudi Patetico, Center za dehumanizacijo, Čompe, The Stroj... Radio študent bo zopet pokazal Risanko, Andrej Rozman Roza bo navdihnil z besedo, prav tako Matej Kranjc, Ryuzo Fukuhara pa z delavnico bhuto plesa ter KUD LJUD s Politmaškarado.

Kot v preteklih Protestivalih bodo tudi zdaj v gledaliških in plesnih delavnicah sodelovali protestniki, ki si tega želijo, prav tako pri izdelavi 1000 mask in drugih lutk v Lutkovnem gledališču na Krekovem trgu. Protestniki pa si masko lahko izdelajo tudi sami doma:

WKpmnuvyCqo

Avtor: Brane Solce

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.