Ubijanje kulture

Zelo smo bili začudeni, ko je gospod veleposlanik Aleksander Geržina novembra 2010 ob praznovanju 10-letnice delovanja Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju kot vabljen govornik in najvišji predstavnik Republike Slovenije na Dunaju namesto, da bi čestital SZI-ju k uspešnem delovanju, raje izrabil priložnost, da je na dolgo in široko govoril o načrtu za ustanovitev novega centra SKICA na Dunaju, katere »pobudnik« je bil on sam. Začudenju, da je na 10-letnici Slovenskega znanstvenega inštituta govoril bolj ali manj samo o SKICI, je sledilo naslednje začudenje, da ob otvoritvi SKICE niti z eno besedo ni bil omenjen SZI-Dunaj in njegovo dolgoletno uspešno delovanje, temveč so govorili o SKICI kot o prvem (!) znanstveno-kulturnem centru, ki ga ustanavlja Slovenija v tujini in na Dunaju. Mi pa nismo bili preveč užaljeni in smo kar zgodaj iskali stik z vodjo SKICE gospo Ano Novak ter skupaj z njo izvedli dve prireditvi na SZI-Dunaj.

Tako kot se je namerno zamolčalo delovanje Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju, se tudi z vso silo skuša oznanjati, kako nepoznan in nepomemben je SZI na Dunaju.

Dejstvo pa je, da je Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju v 12 letih svojega delovanja izvedel nad 400 prireditev (predavanj, simpozijev, prezentacij znanstveno-raziskovalnih ustanov, podijskih diskusij, kulturnih dogodkov, predvajanj slovenskih filmov in še mnogo drugega), da smo dunajski in avstrijski javnosti predstavili slovensko umetniško ustvarjanje v 62 razstavah, na katerih je sodelovalo nad 100 umetnic in umetnikov, nekateri izmed njih so kasneje nastopili tudi pri SKICI. Od leta 2006 poteka na SZI pouk slovenskega jezika, ki ga obiskuje preko trideset otrok letno.

Zanimivo se nam tudi zdi, da vidi veleposlanik Geržina ukinjanje SKICE kot »maščevanje Dimitrija Rupla«, saj je bil prav on del tistega »splošno nepreglednega poslovanja«, zaradi katerega sem bil kratkotrajno razrešen, »prekršek« pa je bil v tem, da sem februarja 2010 za EUR 6, 60 popil v hotelu De France z bivšim zunanjim ministrom čaj, čeprav sta vse ostale stroške skupne prireditve krili Avstrijsko-slovenska družba na Dunaju in zavarovalnica Wiener Städtische Versicherung.

Nazadnje pa še to, tudi gospod veleposlanik je v Avstriji manj poznan, kot si misli. Ko je pred kratkim obiskal sedež stranke koroških Zelenih, so na Facebook pod objavljeno sliko zapisali »Obiskal nas je častni konzul RS Toni Gržina«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.