Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 6  |  Dva leva

Repasaž za demokracijo

(in barabe)

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu španskemu premieru Marianu Rajoyu, ki se sooča z očitki o korupciji, izrekla podporo. Španski premier pa je ocenil, da reforme v njegovi državi dobro napredujejo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Imava odnos, ki temelji na polnem zaupanju. Tudi vnaprej bova dobro sodelovala.«
— Kanclerka Angela Merkel po Sanaderju in Janši podpira še enega evropskega poštenjaka (STA, 4. 2. 2013).

Slovenija po dvaindvajsetih letih spet začenja tam, kjer je bila konec osemdesetih in na začetku devetdesetih. V nekakšnem repasažu; dodatnem poskusu – tako demokratična javnost, ki je zgroženo ugotovila, da ji je nekdo ukradel državo, in prav tako tudi tisti del politične elite, ki je prepričan, da ga ni bilo zraven, ko so drugi polnili žepe in osvajali centre moči. Oboji skušajo popraviti, kar je bilo zamujeno v dveh desetletjih. Zato so prvi šli na cesto, drugi na okope.

Krilatica, da ima vsako ljudstvo takšno oblast, kot si zasluži, se mi je vedno zdela rahlo butasta. Slovenija je že primer dežele, kjer je oblast slabša, bolj pokvarjena, kot bi si zaslužili. Predvsem pa nimamo prave sreče s povezavami. Jugoslavija je bila v osemdesetih prepočasna, da bi sledila demokratičnim spremembam. Z razpadom stare skupne države smo veliko izgubili, a druge izbire ni bilo. Slovenija preprosto ni mogla čakati, da bi se tako raznolika država, kot je bila Jugoslavija, toliko demokratizirala, da bi se v njej dalo živeti. Takrat se je preprosto ugotovilo, da država dveh (ali več) hitrosti ni možna. In smo opiti od zanosa šli najprej na svoje in potem hitro v novo zvezo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.