Borut Mekina

 |  Mladina 6  |  Politika

Sinovi in hčere iz ozadja

Kdo nam v resnici krade državo?

Popolna družina: državni sekretar Andrej Šircelj in Mojca Šircelj, predsednica nadzornega sveta Elektra Slovenija

Popolna družina: državni sekretar Andrej Šircelj in Mojca Šircelj, predsednica nadzornega sveta Elektra Slovenija
© Borut Krajnc

Pred dvema letoma je izbruhnila afera. Velika afera. Tako velika afera, da so novinarji tedanjo gospodarsko ministrico spraševali celo, ali se bo zaradi nespoštovanja mednarodnih kodeksov morala v slovenske notranje zadeve vmešati OECD. Darja Radić je namreč oktobra 2010 na lastno pest, mimo kadrovsko-akreditacijskega sveta, imenovala predsednika nadzornega sveta Pošte, nadzornike v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) pa razrešila. Res je, da prvi nadzornik Pošte ni postal kak strankarski povzpetnež, ampak obramboslovec dr. Klemen Grošelj s Fakultete za družbene vede. A dovolj je bil že očitek opozicije, da je Grošelj »prijatelj« Radićeve.

Res je tudi, da Radićeva v nadzorni svet HSE ni imenovala sebi vdanih kadrov, ampak je celo razrešila dva člana stranke Zares. Kljub vsemu je tedanji kadrovsko-akreditacijski svet kolektivno odstopil, nekateri slovenski mediji so se razpisali o hobotnicah, v opoziciji so razpredali o stricih iz ozadja in »strankarskih lobijih«, v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), hčerinskem podjetju HSE, pa so se delavci celo odpravili na cesto.

Nedavno sta na obe vodilni mesti v HSE in TEŠ prišla zares preverjena, politična kadra. V HSE je prišel Blaž Košorok, ki se je v stranki SDS ukvarjal z energetskimi vprašanji, TEŠ pa je prevzel Franci Rosec, ki je prej v nadzornem svetu TEŠ ščitil sporne posle odstavljenega direktorja Uroša Rotnika. A tokrat ogorčenja ni več. Ravno tako ni bil nihče več ogorčen, ko je prejšnji teden na finančnem ministrstvu poleg poslanca SDS Andreja Širclja državni sekretar postal Marko Pogačnik, ki je v sodni preiskavi zaradi zlorabe položaja iz časa, ko je še vodil Slovensko odškodninsko družbo (SOD). Ravno tako ni nihče več ogorčen, ker je enega od direktoratov na finančnem ministrstvu prevzel mož vodje kabineta predsednika vlade.

To ni več politično kadrovanje, to so že žene, sinovi in hčere. Še nesramnejša zgodba je minuli teden potekala v Elektru Slovenija. Šircljeva žena, Mojca Šircelj, ki je pred nekaj meseci ravno tako postala predsednica nadzornega sveta Elesa, je za novega direktorja Elektra Slovenija nepričakovano imenovala člana SDS Vitoslava Türka, potem ko je na sporen način odstavila prejšnjega direktorja Milana Jevšenaka. Türka je pred tem koalicija poskušala postaviti na čelo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, a se to manjšim koalicijskim partnericam tedaj ni zdelo higienično. Tudi v SOD je vlada v nadzorni svet imenovala Martina Bratanića, sodelavca ministra Andreja Vizjaka, in izolskega svetnika iz stranke SDS Radivoja Nardina.

Je zaradi tega danes še kdo ogorčen? Ja, je. Ta teden je Zbor za republiko pripravil veliki miting pod naslovom »Kdo nam je v resnici ukradel državo?«, na katerem je tako imenovana »tiha večina« ogorčeno razpravljala o stricih in nečakih iz ozadja. O stricih in nečakih že, kaj pa o sinovih, hčerah in ženah članov vladajoče garniture? Očitno politično kadrovanje v Sloveniji ni več velika afera, če kadruje »prava« stran.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.