Vanja Pirc

 |  Mladina 6  |  Politika

Na senčni strani Alp

Končno imamo pravi politični meme

Na senčni strani Alp

Na senčni strani Alp
© nasencnistranialp.si/

Protesti ne postajajo le vse bolj kulturno obarvani, temveč tudi vse bolj odpirajo prostor politični satiri.

Zadnje dni je bilo na Twitterju največ smeha na račun laži poslanke Alenke Koren Gomboc. Tviteraši so za izhodišče spontano vzeli njen izgovor, da pač »ni vedela«, da je ravnala sporno, in poskrbeli za množico (najverjetneje) izmišljenih položajev, v katerih bi se (najbrž) odzvala podobno. ‏@savicdomen je denimo zapisal: »Gombočeva je prijavila 50 let delovne dobe. Toliko časa je namreč njena družina naročena na Delo. #nivedela«

Medtem smo dobili tudi prvi pravi politični meme. Meme bi najlaže prevedli kot spletno okrožnico, ki s humorjem osmišlja dejanske dogodke in jih postavlja v širši kontekst. Projekt Na senčni strani Alp, ki ga je Gašper Šetinc vzpostavil na mikroblogerski platformi Tumblr, dogodke iz slovenskega političnega vsakdanjika interpretira s premičnimi sličicami (gifi) iz različnih filmov in videoprispevkov.

Vladne seje so prikazane kot metanje denarja skozi okno, Janševo vladanje kot dirkanje s formulo brez volana, Jankovićev odziv na korupcijske obtožbe z obrazom začudenega dalajlame ...

Šetinc pravi, da je projekt zagnal po zgledu tujih memejev (denimo Texts from Hillary), ključni razlog pa je, da je po letih ravnodušnosti vendarle napočil čas za aktivno državljanstvo, h kateremu lahko prispeva vsak. Sam se je odločil, da bo drugače od politikov in pogosto tudi medijev prikazoval bistvo dogajanja, a ga bo začinil s humorjem, saj je ta povezovalen in omogoča lažjo identifikacijo.

Stran je v hipu postala hit, ogledov je bilo samo prva dva dni več kot 40 tisoč, obiskovalci pa so jo prve dni večtisočkrat delili tudi na družbenih omrežjih. Šetinc je bil nad pozitivnim odzivom seveda presenečen, a dodaja, da je naš sprevrženi politični prostor še neskončen vir zamisli za ustvarjanje novih objav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.