Denis Vičič

 |  Politika

Janez Janša na zborovanju:
Vstajniško gibanje je "čisti levi fašizem"

Brez Janše mi živeti ni

Brez Janše mi živeti ni
© Borut Krajnc

Na Kongresnem trgu je potekal shod Zbora za republiko. Začeli so ga z Zdravljico in sicer z drugo in sedmo kitico, ki jo je odpel nagrajenec Prešernovega sklada basbaritonist Marcos Fink. Na govorniškem odru so se zbrali predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, minister za obrambo in podpredsednik NSi Aleš Hojs, državna sekretarka na notranjem ministrstvu Barbara Brezigar in nekdanji predsednik državnega zbora ter predsednik sveta SDS France Cukjati, Janez Janša pa jim je na začetku iz Bruslja sporočil, da diši po pomladi, kasneje, v govoru, pa je vstajniško gibanje označil za "čisti levi fašizem". Pred začetkom so med še posebej prisrčno pozdravili premierovo ženo Urško Bačovnik.

Govorniški oder

Govorniški oder
© Borut Krajnc

Prva vrsta

Prva vrsta
© Borut Krajnc

Za glasbeno spremljavo na shodu je poskrbel pihalni orkester državnega podjetja Slovenskih železnic. Kot so pred dnevi pojasnili v Zboru za republiko, so hoteli javnosti predstaviti, v kakšnem položaju se nahaja država in kakšni so potrebni ukrepi. In to so tudi storili.

Pihalni orkester Slovenskih železnic

Pihalni orkester Slovenskih železnic
© sds.si

Za mikrofon je prvi stopil predsednik Zbora za republko dr. Lovro Šturm, ki je zbrane spomnil, da “smo ob osamosvojitvi poudarili, da zapuščamo nekdanjo državo, ker ne deluje kot pravna država”. “Vendar se danes upravičeno sprašujemo, ali živimo v pravični družbi. Če za ene veljajo ena pravila in za druge druga, je upravičen očitek, da veljata dve pravni državi. To sprevrženo stanje briše razliko med pravičnostjo in krivičnostjo.” Pravna država je ključnega pomena za gospodarsko sodelovanje in edina možnost, da se izvlečemo iz trenutne krizne situacije, je nadaljeval.

“Če Slovenija vsem ne zagotovi enakih možnosti, razvoja in blaginje, pravičnosti za vse ... ne more uspeti. Zavzemamo se za svobodno izmenjavo mnenj, za mirno zborovanje. Današnji shod je namenjen vsem, ki v srcu dobro mislijo, je dobronameren, miren in strpen.”

Veselica ministra Vizjaka

Veselica ministra Vizjaka
© Borut Krajnc

Zbor za republiko se pridružuje mnogim stališčem – tem, ki pozivajo na enakost pred zakonom, pravičnost in vzpostavitev pravne države, je povedal Šturm in požel gromek aplavz. Nato pa je izpostavil, da “nismo za to, da se izvoljeni predstavniki odstavljajo z linčem”. Zavračamo oblast politike, povezane s tajkuni, in tudi grški scenarij, je poudaril.

Shod poteka pod geslom Za Slovenijo, za vse, ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo.

Shod poteka pod geslom Za Slovenijo, za vse, ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo.
© Denis Vičič

Janez Janša je zbrane nagovoril prek videozveze. "Hvala, ker ste danes na Kongresnem trgu, če kje, bi rad bil danes z vami na tem zgodovinskem mestu. Dokazali smo, da lahko dosegamo enake ali boljše rezltate, vendar sta uspevala laž in prevara," je opozoril Janša iz Bruslja. "Danes je finančna luknja največja težava države, ... in tisti, ki so jo povzročili, so nam ukradlji državo!" Milijardan luknja ima jasno prepoznavne botre in jasno prepovznavno barvo. "Ko smo predlagali slabo banko, se je vsul pogrom na vlado."

Obregnil se je tudi na nekdanjega predsednika Zbora za republiko Gregorja Viranta, ki mu je očita, da ruši vlado. "Rušiti je lahko, graditi pa mnogo težje!" "Odgovornost za poslabšanje položaja, bodo morali prevzeti ti, ki rušijo državo. Čez nekaj mesecev se nihče več ne bo spomnil, zakaj je bila vlada napadena, ostale bodo le posledice."

Janša je napadel tudi vstajniško gibanje, ki da deluje "v ilegali, tako kot komunistična partija". Vstajnike je primerjal z nacionalsocialisti v Nemčiji, ki so na domovih zvonili Judom in jih pozivali, naj odidejo. "Na zborovanjih ne odločamo, odločamo prek demokratičnih institucij. Če bomo dovolili, da se meja zabriše, bomo prišli iz demokracije v totalitarizem!" Po njegovem je vstajniško gibanje "čisti levi fašizem".

Janez Janša se je prek video povezave oglasil iz Bruslja

Janez Janša se je prek video povezave oglasil iz Bruslja
© sds.si

Barbara Brezigar je pred dobrim desetletjem sama poskušala vstopiti v politiko s sloganom – skupaj zmoremo več. "Že takrat smo se srečevali z nestrpnostjo do državotvornih, odgovornih. Danes se soočamo z vse hujšim izključevanjem, blatenjem in nestrpnostjo. Spet postajajo dovoljena vsa sredstva. Zato je skrajni čas, da se zoperstavimo navlaki prejšnjega stoletja!" Mi nismo en pol družbe, nismo nasprotni pol čemur koli. Smo Slovenija. Smo del tiste večine, ki hoče odgovorno in pravično državo, ki razume probleme gospodarstva, ki razume ekonomijo in želi prosperiteto za nas vse. Država mora postati organizem, ki funkcionira. Za to so potrebni politiki. Odločni, pogumni, intelektualni, pošteni in inteligentni." Mi jim moramo omogočati, da takšni obtanejo in da se novi takšni uveljavijo, je prepričana Brezigarjeva. "Zato smo danes tukaj, zbrali smo se v interesu vse države. Naše delovanje ljudi ne deli, jih povezuje. Smo demokratična sila, ki spoštuje dialog."

Andrej Umek je opozoril, da so se pred 20. leti zbrali v Demosu, "da bi postavili demokracijo v Sloveniji po dolgih leth totalitarnih sistemov". "Uspeli smo, prišla je slovenska pomlad." Zato hoče na zboru izraziti podporo demokraciji brez vseh pridevnikov, demokraciji z veliko začetnico. "Nasprotujemo kakrnšnemu koli prevzemanju oblasti in demokraciji granitnih kock. Zgodovina nas uči, da to vodi v totalitarizem." Če bo večina prepričana, da se spremeni volilni sistem, moramo to narediti z demokratičnimi normami, se je obregnil ob neposredno demokracijo. "Za spremembe ni potrebna revolucija, ta vodi v kaos. Bog živi vas Slovenke, bog živi vas Slovence," je končal.

Pevec Slovenskih železnic

Pevec Slovenskih železnic
© sds.si

Franc Cukjati se je spraševal, kaj je s teboj Slovenija. "Nam je res kdo ukradel državo in ukradel bančni sisetem? ... Se bodo po ulicah še kar naprej stopnjevali pozivi po linču in celo ubijanju?... Ne! Odločno ne! Saj smo se zato se zbrali, ker dobro v srcu mislimo." S stanjem v državi nismo zadovoljni, a Slovenija ima tudi dobre politike, bančnike, zdravnike ..., je prepričan Cukjati, zato "zavračamo metodo uličnega linča"! Opozoril je, da morajo izvoljeni politiki vztrajati na svojih položajih. "Če nekdo zlorabi državni protikorupcijski inštitut za diskreditacijo vodstva države, potem je čas, da tej likvidaciji rečemo odločni ne. Ne sejalcem laži in polresnic! Ne načrtovalcem afer in slepega linča!"

Bernard Brščič se je pred 20, leti učil Pučnikovih idealov. "Zdaj leta 2013, je položaj resen, lahko govorimo o izgubljenih iluzijah. Slovenija ni pravna država, namesto svobodnnega tržnega gospoarstva smo dobili tovarišijski kapitalizem. Stanje demokracije pri nas si ne zasluži drugega izraza kot demokratura." Zgolj po čudežu smo se v lanskem letu izognili plačilni nesposobnosti. Kar lahko prepišemo obratu v politiki – da pot v blaginjo ne more biti tlakovana z zadolževanjem, je prepričan. "Obstoječe stanje je nevzdržno. Potrebujemo reforme ... Tvorci sedanje krize želijo ohranitev tovarišijskega kapitalizma, utemeljenega na praznoreku ... "

Za Slovenijo gre!

Za Slovenijo gre!
© Borut Krajnc

Pred koncem shoda je igralec Bine Matoh prebral deklaracijo Zbora za republiko na kulturni praznik, s katero podpisniki izjavljajo, da je slovenski narod uresničil mnoge cilje, ki so se zdeli nemogoči dobri dve desetletji nazaj. Zato zahtevajo državo vseh državljanov ter preglednost gospodarskega in bančnega sistema. "Želimo živeti v državi z urejenim pravosodjem, kjer bodo zakoni veljali za vse in ne le za peščico. Pričakujemo pluralne medije in profesionalno delo novinarjev," piše v deklaraciji. Poleg tega se zavzemajo za konkurenčno državo odgovornih posameznikov, v kateri je država v službi državljanov. "Želimo sprostiti ustvarjalne sposobnosti slovenskih državljanov ter tako ujeti standarde najbolj razvitih držav. Pri tem združujemo moči vseh ljudi, ki dobro v srcu mislijo," so še zapisali v deklaracijo.

Več fotografij

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.