Max Modic

, 13:20  |  Kultura

Superminister Turk arogantno odslovil slovenske filmske delavce

Superminister Turk arogantno in pokroviteljsko do protesta slovenskih filmskih delavcev

Superminister Turk, poznavalec straniščnih metlic in nepoznavalec slovenskega filma.

Superminister Turk, poznavalec straniščnih metlic in nepoznavalec slovenskega filma.
© Borut Krajnc

Včeraj je 54 slovenskih filmskih ustvarjalcev v javnem pismu ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku izrazilo osuplost nad izbiro Igorja Prodnika za direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film Ljubljana ter superministra Turka pozvalo, da svoje argumente za to kontroverzno odločitev javno predstavi filmskim ustvarjalcem. Superminister Turk se je na javno pismo odzval na daljavo in z njemu lastno aroganco, česar pa slovenski filmski delavci, združeni v Filmsko iniciativo ZASLOFILM, ne nameravajo sprejeti.

»Hvala za vaše pismo in vabilo. Sem v Bruslju in se sestanka ne morem udeležiti. Pri imenovanju sem sledil odločitvi strokovne komisije, kot to praviloma naredim. Predlagam, da g. Prodniku daste nekaj časa, da dela, in se potem pogovarjamo o njegovem delu. Da ne bi kazalo, da kritika pride pred prvo potezo, kot se je primerilo meni na vhodu v Cankarjev dom 7.2.2012,« je 54 slovenskim filmskim delavcem odgovoril superminister Turk in jim v nadaljevanju položil na dušo: »Produktiven bi bil lahko tudi sestanek med vašimi prestavniki, g. Prodnikom in DS Zornom, kjer bi lahko izpostavili pereče probleme slovenskega filma in kako se v njihovo reševanje lahko vključi Viba.«

Filmska iniciativa ZASLOFILM, ki so jo z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport arogantno odpravili z obvestilom, da je minister službeno odsoten in se ne more udeležiti njihovih sestankovanj, bo svoj protest proti po njihovem političnem kadrovanju kljub temu nadaljevala. Slovenski filmski ustvarjalci se bodo danes ob 16. uri spet zbrali v prostorih Filmskega studia Viba film, kjer bodo javnosti predstavili razloge za protest, izrazili svoje zahteve ter nadaljevali z razpravo o prihodnosti slovenske filmske produkcije.

Filmska iniciativa ZASLOFILM v današnjem javnem pismu z naslovom NE SPREJEMAMO! znova poudarja, da se ne strinjajo z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja FS Viba film ter za svoje nestrinjanje naštejejo vrsto razlogov, ki jih objavljamo v celoti:

1. Ne strinjamo se z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja FS Viba film:

- ker je s svojim delovanjem na filmskem področju med leti 2007-2009 deloval razdiralno in je povzročil zastoj filmske produkcije;

- ker je Računsko sodišče o delovanju Igorja Prodnika na položajih v.d. direktorja Filmskega sklada RS Slovenije in hkrati direktorja direktorata za medije izreklo nedvoumno negativno mnenje;

- ker je kandidat Igor Prodnik zaposlen na MIZKŠ in je njegovo kandidaturo presojala komisija treh sodelavk, ki ni mogla odločati neodvisno;

- ker minister pri imenovanju ni upošteval mnenja sveta FS Viba film;

- ker ima Igor Prodnik izrazito zaničevalen odnos do slovenskega filma;

- ker je Igor Prodnik politični kandidat, ki nima zaupanja stroke in uporabnikov.

2. Zahtevamo razveljavitev Sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi FS Viba film:

- ker je bil sklep sprejet brez vednosti in posvetovanja s FS Viba filmom, SFC , filmsko stroko in uporabniki;

- ker ta sklep krši 4. člen Evropske konvencije o filmskih koprodukcijah, katere sopodpisnica je tudi Slovenija. Ta člen zagotavlja enakopravnost evropskih filmskih del, narejenih v večstranki koprodukciji;

- ker sta sklep brez vsebinskega a očitno z jasnim političnim razlogom razrešuje svet FS Viba film v sedanji sestavi;

- ker bo dejanska uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi posledičnega neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages.

3. Z današnjim dnem začenjamo strokovna posvetovanja o položaju slovenskega filma v celoti.

Ob 16. uri je v prostorih Viba filma Filmska iniciativa ZASLOFILM tudi javno predstavila svoje razloge za nestrinjanje z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film in zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma. Na novinarsko vprašanje, kako je z zakonitostjo imenovanja, ker mora po 36. členu zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo ustanovitelj direktorja javnega zavoda imenovati po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta, je režiser Miha Hočevar dejal, da bodo poskusili uporabiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo. "Jasno pa je, da je imenovanje v osnovi nelegitimno, ne glede na legalnost ali nelegalnost zadeve. To je bilo za nas osnovno izhodišče," je pojasnil.

Filmski ustvarjalci zahtevajo tudi razveljavitev sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi Viba filma, saj je bil sklep sprejet brez vednosti in posvetovanja z Viba filmom, Slovenskim filmskim centrom in filmsko stroko. Poleg tega verjamejo, da bo dejanska uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi posledičnega neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages. Po besedah režiserja Metoda Pevca je poleg tega ministrstvo kulturniški zbornici dalo en dan za posredovanje imena kandidata za imenovanje predstavnika stroke v novi svet Vibe Filma, ki ga je minuli teden razrešila eno leto pred iztekom mandata. "To so roki, ki očitno dokazujejo, da gre za norčevanje. V enem dnevu se nobena stroka ne more zbrati, temeljito posvetovati in odločiti, kdo jih bo zastopal. Rok en dan je posmeh in tega smo deležni ves čas," je bil kritičen do odnosa ministrstva.

Filmski ustvarjalci so se odzvali tudi na današnji odziv superministra Žige Turka, ki je predlagal filmarjem, da naj Prodniku pustijo nekaj časa, da dela, in se potem pogovarjajo o njegovem delu. Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič, je dejal, da je imel Prodnik dovolj časa, da je pokazal "vse svoje kvalitete". Poleg tega bi po njegovem mnenju upoštevanje Turkovega predloga, naj Prodniku dajo nekaj časa, pomenilo zanikanje vsega, zaradi česar so se zbrali. Predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) Igor Koršič je dodal, da se je Prodnik že dodobra izkazal, kar je izkazano tudi v poročilu računskega sodišča in številnih katastrofah, ki jih je zadal slovenskemu filmu.

Na Turkovo povabilo, da bi se predstavniki filmarjev sestali s Prodnikom in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksandrom Zornom, je Pevec odgovoril, da se je za sestanek z Zornom poskušal dogovoriti že pred časi, vendar pa njegova želja ni bila uresničena. "To, da nam ponujajo pogovor post festum, je samo še en kamenček v celotnem mozaiku," je bil kritičen.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.