Klemen Košak

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Politika

Nevarno odpravljanje birokracije

Zaradi ukrepov vlade se je občutno zmanjšala požarna varnost stavb

Posledice

Posledice
© Boban Plavevski

Do julija lani je moral vsak investitor v zahtevni objekt dati izdelati revizijo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Projektna dokumentacija vsakega objekta je morala prestati strokovno preverjanje mehanske odpornosti, varnosti pred požarom, higienske in zdravstvene zaščite, zaščite okolice, varnosti pri uporabi, zaščite pred hrupom, varčevanja z energijo in ohranjanja toplote.

Od julija revizija ni več obvezna, ampak se izdela le na željo investitorja. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je s tem »sledilo cilju odprave administrativnih ovir tako za upravne organe kot za investitorje«, kot pojasnjuje. Hkrati se z odpravo obvezne revizije »vzpostavlja večja odgovornost odgovornih projektantov«.

Vendar razmere nikakor niso take, da bi bilo dobro na hitro odpravljati nadzor, opozarjajo strokovnjaki. »Ob pregledu projektov za izvedbo, pri katerih predhodno ni bila opravljena revizija požarne varnosti, ugotavljam, da je stanje šokantno,« trdi Aleš Glavnik z inženirske zbornice. »Napak v projektih je izjemno veliko. Veliko projektov je po pregledu treba izdelati povsem na novo.«

In čeprav je revizija za investitorja razmeroma majhen strošek, se je avgusta lani število naročenih revizij skrčilo »praktično na ničlo«, to pa se »že močno pozna pri kakovosti projektov za izvedbo«, dodaja Glavnik.

Novembra je ministrstvo za obrambo, pristojno za požarno varnost, odpravilo še obvezo, da se pri pridobitvi gradbenega dovoljenja zahteva požarno soglasje uprave za zaščito in reševanje. Šlo je za birokratsko oviro, ki ni prinesla veliko koristi, je pa lahko zelo zavlekla postopek pridobitve gradbenega dovoljenja. Zato so odpravo zagovarjali tudi strokovnjaki, dokler so še mislili, da vlada ne bo odpravila tudi obveznih revizij. A oboje skupaj »pomeni izredno zmanjšanje požarne varnosti od avgusta«, kot opozarja Glavnik. »Škoda, ker bo to težko popraviti,« dodaja.

Vlada gre še naprej. Ministrstvo za obrambo je v začetku februarja v pravilniku določilo, da študij požarne varnosti ne izdelujejo več odgovorni projektanti, ki imajo opravljen strokovni izpit za projektiranje požarne varnosti. Odslej lahko študije delajo vsi odgovorni projektanti, ki so vsaj pet let vpisani v imenik pooblaščenih inženirjev pri inženirski zbornici, torej tudi inženirji brez (težavnega) izpita iz požarne varnosti. S tem se je nabor projektantov požarne varnosti povečal z 58 na 3635 oseb. In med njimi bo manj strokovnjakov za požarno varnost, saj je le 32 teh v imenik inženirske zbornice vpisanih vsaj pet let.

Na ministrstvu zaskrbljene inženirje zavračajo, saj menijo, da gre za strah pred konkurenco. Upajmo, da nimajo prav strokovnjaki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.