Marjan Horvat

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Svet

»Sile teme« za obdavčitev cerkve

V rojstni deželi RKC obdavčili cerkvene hotele, restavracije, športne centre

Koalicija za ločitev cerkve in države je pripravila peticijo za popolno obdavčitev katoliške cerkve. »Katoliška cerkev ima davčne privilegije, za katere menimo, da je pravi čas, da se odpravijo. Oproščena je plačila za maše, pogrebe in druge verske storitve. Ne plačuje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, torej za župnišča, tudi nepridobitna dejavnost cerkvenih oseb ni obdavčena,« pojasnjuje pravni zastopnik koalicije Vlado Began in dodaja, da je še posebej v finančno-gospodarski krizi pravično, da bogatejši za skupne potrebe prispevajo več.

Katoliška cerkev se je na akcijo zbiranja podpisov že odzvala in koalicijo obdolžila napada nase. Murskosoboški škof Peter Štumpf je koalicijo označil za sile teme, tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je peticijo razglasil za akt spodbujanja k nestrpnosti, ljubljanski nadškof Anton Stres pa je dejal, da gre v njej za lažnivo propagando, ki je zaradi očitnega zavajanja lep primer nestrpnosti. Po njegovem je peticija diskriminacijska in protiustavna. Oglasil se je tudi duhovnik Maks Ipavec, ki pravi, da ima koalicija duhovnike in kristjane za »neznane leteče predmete«. Tako torej cerkev o 17 tisoč ljudeh, ki so že podpisali peticijo.

Toda resnici na ljubo ni samo slovenska cerkev tista, ki je pod kritičnim drobnogledom javnosti, in slovenska oblast pod pritiskom, da obdavči njene storitve in premoženje. Zaradi ljudskega pritiska je z novim letom v Italiji, državi, najbližji Vatikanu, začela veljati uredba o davku na nepremičnine. Po novem tega davka RKC v Italiji ni več prosta. Tudi pri sosedih, tako kot v Sloveniji, se je vse skupaj začelo s podpisovanjem peticije na spletu. In uspelo jim je, kajti cerkev ni več v izjemnem položaju glede na druge lastnike nepremičnin. V italijansko državno blagajno bi morala v obliki te davščine plačati nekaj manj kot dve milijardi evrov na leto. Po poročanju dnevnika Repubblica bo samo v Rimu z obdavčitvijo cerkvenih hotelov, restavracij in športnih centrov država dobila nekaj deset milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.