Saša Eržen

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Hudo

Sušilni sunek

Nadhitri sušilnik za roke

© Saša Eržen

Brisanje rok po umivanju v javnih sanitarijah je kompleksna zadeva, tako s higienskega kot s praktičnega in seveda finančnega vidika.

Sušilniki na topli zrak so, če jih primerjamo s papirnatimi brisačami, prijaznejši do denarnic in okolja, a tudi do bakterij.

Izumitelj in podjetnik James Dyson je pred leti izdelal poseben sušilnik dyson airblade, v katerega dlani vtaknemo z vrha in ki nato s hitrim sunkom mrzlega zraka skozi režo vodo enostavno odpihne ter jo razprši v »nevidno« meglico; to naredi s hitrostjo 644 km/h. Dlani osuši v desetih sekundah, običajni toplozračni pihalci pa naj bi v povprečju potrebovali 47 sekund. Hitrejše sušenje rok seveda pomeni hitrejši pretok ljudi, manj časa, preživetega v toaletnih prostorih in manj porabljene električne energije. Dyson, katerega pihalnik lahko srečamo tudi pri nas, je medtem že naredil pipo, s katero si roke umijete in posušite, saj iz nje na levo in desno štrli kovinski izrastek, v katerega je vgrajen sušilnik. Naprodaj bo prihodnji mesec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.