Stanka Prodnik

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Kultura  |  TV

O golobih in golobčkih

Kako se nacionalka oklepa kuhanja, ko bi zadostovali vici

Ana Kristanc, voditeljica nove kuharske oddaje Ana kuha

Ana Kristanc, voditeljica nove kuharske oddaje Ana kuha
© POP TV

V času politične brezizhodnosti je pomembno, da se ljudstvo lahko zabava, in prejšnji konec tedna je bil po številu premier razvedrilnih oddaj primerljiv s televizijsko jesenjo. V petek je svoj prvi Zadetek v petek na TV 3 Medias odvodil Klemen Slakonja, v nedeljo pa sta se POP TV in nacionalka odpravili v novo sezono kuharskih oddaj.

Te pri nas seveda niso nič novega, včasih smo kuhali z Vegeto, danes pač s sojino omako, a bolj zanimivo je, kako je kuharija format, ki se mu nobena od treh televizijskih hiš, ki ustvarjajo svoje razvedrilne oddaje, ne more odreči. Na nacionalki se koncepta kuhanja in občasnega muziciranja držijo tako močno, da je nova oddaja z Juretom Godlerjem in Tilnom Artačom samo reciklaža prejšnje kuharske oddaje z Anjo Križnik Tomažin.

A oklepanje očitno dragega kuhinjskega otočka ni največji problem nove nedeljske večerne oddaje, bolj moteče je, da scenarist Bojan Krajnc iz oddaj nikakor noče črtati morečega ambienta, kjer občinstvo mrtvo hladno spremlja humorne vložke voditeljev, kot da sploh niso prišli na ogled oddaje, medtem ko bend v ozadju mrcvari muziko, ki je bolj kot za zabavno oddajo primerna za uživanje mehkih drog. Tako v prvi oddaji žal nismo znali ceniti ironije priprave goloba in neskončne serije vicev o prdenju in prebavi ptičev, čeprav so bili skeči dvojca, ki sta v oblekah res videti kot dva maturanta, spodobni. Morda jih bomo naslednjič, ko, če, ugotovimo, zakaj v oddaji, kjer imata voditelja na zalogi toliko idej, potrebujejo še igralko Inti Šraj, ki kuha jedi, ki potem gostom, kot je bil Gojmir Lešnjak, sploh niso všeč.

Malo bolj preverjen recept je v novi kuharski oddaji na Popu ubrala Ana Kristanc, ki nas s svojo majhno kuhinjico spominja na tisto frajersko Ano Ugarković s hrvaške televizije, s svojim pocukranim pristopom in hihitanjem pa na Mojco Mavec, ki te dni v jutranjem programu mlade znanstvenice sprašuje, ali zjutraj, ko gredo od doma, s seboj vzamejo šminko. Ana na Popu kuha v lepi svetlobi in ima dobre montažerje, a s prvo jedjo (peresniki a la putanesca) nas je povsem dolgočasila; očitno ne zna vsak, tako kot zakonca Novak, še iz dunajca narediti snobovskega dogodka.

Sicer pa je v petek Klemen Slakonja ponudil odgovor na vprašanje, kako bi bila videti Misija Ema, če v njej ne bi potekalo pevsko tekmovanje. Zadetek v petek ponuja oder in čas njegovim talentom, kot je oponašanje Plestenjakovega pevskega in pogovornega glasu, a tudi Slakonja se žal spopada s »krajnčevsko« katatonično in baje tudi uvoženo publiko, ki ne zna ceniti dobrega vica ali, ah, pojave Jana Plestenjaka.

In čeprav prvi konec tedna za omenjene oddaje ni prinesel prevelikega navdušenja, smo veseli, da smo dobili novo generacijo oddaj Poglej in zadeni (Slakonja podarja avte) in novo nedeljsko večerno oddajo na nacionalki, četudi v njej pečejo golobe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.