Veljko Njegovan

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Kultura

Davor Tolja, Denis & Denis: »Danes informacije filtriramo sami«

Prvi kompjuter največje elektropop poslastice v nekdanji Jugoslaviji

Izvirni Denis & Denis: Davor Tolja in Marina Perazić

Izvirni Denis & Denis: Davor Tolja in Marina Perazić
© Arhiv benda

Skupina Denis & Denis je bila zagotovo prva, hkrati pa tudi največja elektropop poslastica v nekdanji Jugoslaviji, zlasti zaradi prikupne pevke Marine Perazić in všečne glasbe, ki jo je ustvarjal Davor Tolja. Skupina se v razširjeni zasedbi vrača z eksjugoslovansko jubilejno turnejo, s katero bo zaznamovala 30. obletnico prvega nastopa.

Na jugoslovanski glasbeni sceni ste se pojavili kot strela z jasnega, in sicer kot poganjek takrat aktualnega elektropopa, kar je bilo nekoliko nenavadno za punkersko in novovalovsko Reko. Kako so na vas gledali pripadniki tamkajšnjega punk gibanja, kot na šminkersko muho enodnevnico?

Reški punkerji so nas sprejeli presenetljivo dobro. Ni jih motila naša vsejugoslovanska priljubljenost, saj sem pred tem sodeloval tudi s številnimi punkovskimi in novovalovskimi glasbeniki – na slovenski turneji Termitov sem denimo igral klaviature namesto njihovega klaviaturista, na našem prvem albumu pa je sodeloval tudi Zoran Prodanović - Prlja, pevec skupine Let 3.

Kako to, da ste ustanovili ravno elektropop bend?

Leta 1982 sem ustanovil skupino Toljina funk selekcija, v katero sem povabil tudi Marino Perazić, ki do takrat ni imela poklicnih izkušenj s petjem. Z nastopom na takratnem festivalu Ri-Rock smo poželi najvišje ocene občinstva in kritikov, vendar je kmalu zatem skoraj celotna zasedba morala na služenje vojaškega roka. Takrat sem se odločil, da komade, ki smo jih igrali, predelam in jih prilagodim elektronskemu zvoku, ki me je začel zanimati, potem ko sem slišal leta 1968 izdano ploščo Switched-On Bach. Na njej je Wendy (Walter) Carlos priredila J. S. Bacha na moogu, enem izmed prvih analognih sintetizatorjev. Predelal sem torej komade, Marina pa je odpela vokale. Iz tega so nastali demoposnetki, ki sem jih poslal vsem večjim diskografskim hišam. Po nekaj mesecih čakanja so nas z Jugotona povabili k snemanju plošče.

Verjetno so ugotovili, da se v vaši glasbi skriva potencial?

V tistem času je bil urednik za domače izdaje Siniša Škarica. Glasba se mu je zdela zanimiva, kakovostna, toda nihče ni pričakoval takšnega uspeha. V založbi so celo menili, da plošča ne bo pretirano komercialno uspešna. A potem so že prvi teden prodali 5000 izvodov, plošča pa je doživela več ponatisov.

Odziv tedanjih jugoslovanskih medijev je bil prav neverjeten – singel Program tvog kompjutera je v zelo kratkem času osvojil lestvice, Marina pa je bila razglašena za najseksapilnejšo jugoslovansko pevko …

Mediji so nas odlično sprejeli, saj je šlo za všečen in speven elektropop s prikupno pevko, ki je znala tudi dobro peti. Takrat je bilo na jugoslovanskem trgu nekaj zelo kakovostnih glasbenih časopisov, denimo Džuboks ali Rock, gotovo pa je k temu pripomogla tudi priljubljenost beograjske televizijske oddaje Hit meseca (jugoslovanske inačice BBC-jeve oddaje Top of the Pops), kjer smo bili totalne zvezde. Če to primerjamo z današnjimi razmerami, v katerih imamo zaradi spleta na voljo neomejeno število informacij, so bili tisti časi z dvema televizijskima kanaloma, malo številnejšimi radijskimi postajami in nekaj glasbenimi časopisi veliko primernejši za to, da informacija pride do tistega, ki mu je bila namenjena. Nekoč so nam drugi servirali in tudi cenzurirali informacije, danes pa jih moramo filtrirati sami.

S skupino Denis & Denis ste posneli tri plošče, Marina pa jo je zapustila že po drugem albumu, Ja sam lažljiva (1986). Koliko je to vplivalo na dokončen razpad skupine?

Po Marininem odhodu sva ostala dva moška vokalista, Edi Kraljić in jaz, kar je bistveno spremenilo koncept skupine in vsekakor pospešilo njen razpad. Ker sem bolj naklonjen ženskim vokalom, sem pred kratkim povabil k sodelovanju novo pevko Ruby.

Novi singel Opasno vas predstavi v nekoliko drugačni luči, zlasti zaradi nove pevke. Toda na turneji, ki ste jo decembra začeli v zagrebškem klubu Tvornica, nadaljevali pa z novoletnim nastopom na reškem Korzu, sodeluje tudi vaša prva pevka Marina …

Osnova tokratnega benda smo Marina, Ruby, Edi Kraljić in jaz. Na zagrebškem in reškem nastopu je bilo občinstvo navdušeno. Moram priznati, da sem se zagrebškega nastopa malce bal, saj je zagrebško občinstvo nekoliko bolj kritično od reškega. Toda nastopa sta me več kot presenetila, najboljše pa je bilo, da se je v občinstvu trlo mladih in starejših, predstavnikov moje generacije.

Torej gre za jubilejno turnejo. Domnevam, da sedaj, ko imate novo pevko, ne boste nadaljevali sodelovanja z Marino?

Ne, sodeluje le na turneji, v okviru katere prihajamo tudi v ljubljanski Kino Šiška, nove materiale pa pripravljava z Ruby.

Koncert:
Denis & Denis
Kje: CUK Kino Šiška, Ljubljana
Kdaj: 1. marca 2013

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.