Max Modic

, 20:30  |  Družba

Državljanska nezaupnica ministru Turku

Slovenski filmski ustvarjalci z vsemi pravnimi sredstvi nad imenovanje Igorja Prodnika

Pisatelj in režiser Goran Vojnović je prebral izjavo, ki jo je podpisalo že sto podpisnikov.

Pisatelj in režiser Goran Vojnović je prebral izjavo, ki jo je podpisalo že sto podpisnikov.
© Borut Peterlin

Slovenski filmski ustvarjalci, združeni v filmsko pobudo ZASLOFILM, ki jih kulturni minister še naprej nekulturno ignorira, so se danes znova sestali v prostorih filmskega studia Viba film, kjer so javnosti sporočili, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi dosegli razveljavitev odločbe ministra Žige Turka o imenovanju Igorja Prodnika za direktorja Viba filma. S superministrom Turkom, ki ga ne priznavajo več, tudi prekinjajo vso komunikacijo.

Režiser Goran Vojnović je v nadaljevanju prebral izjavo, ki jo je podpisalo že sto podpisnikov in v kateri slovenski filmski delavci poudarjajo, da ne sprejemajo vsiljenih odločitev. Igor Prodnik se doslej še ni odzval na aktivnosti filmske pobude, podpisniki pa pa so prepričani, da jim do petka, ko naj bi Prodnik nastopil svoj petletni mandat, še lahko uspe preprečiti njegov prihod na Viba film. Tudi današnjo izjavo Filmske iniciative ZASLOFILM objavljamo v celoti:

Izjava: Ne sprejemamo vsiljenih odločitev

Filmski ustvarjalci smo si ves prejšnji teden prizadevali prepričati ministra, pristojnega za kulturo, da razveljavi svojo odločbo o imenovanju Igorja Prodnika za direktorja Filmskega studia Viba film Ljubljana, saj to imenovanje razumemo kot resno grožnjo izvajanju nacionalnega filmskega programa v obdobju prihodnjih petih let, ko naj bi gospod Prodnik vodil Vibo. Produkcijsko okolje, v katerem nastajajo slovenski filmi, je kompleksno in v mnogočem protislovno, glede na razdiralno delovanje gospoda Prodnika med leti 2006 in 2009 pa utemeljeno pričakujemo, da ga bo s svojim načinom delovanja še dodatno destabiliziral.

Ministru se na naše argumente ni zdelo vredno odgovoriti, ni se želel javno sestati z nami, v medijih pa je našo pobudo diskreditiral kot poskus ”komercialno zainteresiranih”, ki bi radi sami izbirali direktorja javnega zavoda. Svojo navzočnost na skupnem srečanju je zavrnil z nebogljenim argumentom, da bi jo bilo mogoče razumeti kot sodelovanje pri poskusu lobiranja. Kolikor vemo o lobiranju, to ne poteka pred očmi javnosti.

Ker smo izčrpali vse možnosti za dialog, s katerim bi preprečili neizogibno škodo, in ker želimo opozoriti na strankarsko polaščanje javne kulturne ustanove in politično blokado filmske ustvarjalnosti, izjavljamo:

1.Uporabili bomo vsa pravna sredstva, s katerimi bi bilo mogoče zavarovati javni interes in razveljaviti odločbo, ki jo je minister sprejel na podlagi ocene članic razpisne komisije Irene Ostrouška, Mihaele Praprotnik, Tjaše Cvetković in Barbare Koželj Podlogar.

2.Z Žigo Turkom, ki je ob prevzemu ministrske funkcije prisegel, da bo deloval za blaginjo Slovenije, a z dejanji dokazuje, da deluje v korist svoje stranke in z njo povezanih centrov moči, prekinjamo komunikacijo.

3.Zaradi nestrokovnega in nedobronamernega vodenja kulturne politike na filmskem področju izrekamo Žigi Turku državljansko nezaupnico in ga z današnjim dnem ne priznavamo več za ministra, pristojnega za kulturo.

4.Nezaupnico izrekamo tudi tistim političnim strankam vladne koalicije, ki so s svojimi odločitvami v zadnjem letu povzročile slovenski kinematografiji in kulturi v celoti škodo, ki je ne bo mogoče zlahka popraviti.

5.Od prihodnje vladne koalicije pričakujemo, da nam bo vrnila samostojno ministrstvo za kulturo, z aktivno kulturno politiko v najkrajšem možnem času zagotovila kinematografiji in vsej slovenski kulturi perspektivno produkcijsko okolje ter si dosledno prizadevala za dialoško reševanje odprtih vprašanj. Kot strokovna filmska javnost smo pri tem pripravljeni aktivno sodelovati.

Ustvarjalce in vse državljane vabimo, da s svojimi podpisi pridružijo naši izjavi!

No, očitno je šla superministru Turku v nos odločitev, da ga slovenski filmski delavci poslej ne priznavajo več kot kulturnega ministra, zato se je na današnje srečanje Filmske iniciative ZASLOFILM vendarle reagiral. Tako, kot zna: iz varne razdalje in z arogantnim tvitom: »Škoda. Pa ravno program dela SFC sem nameraval poslati na vlado. Ps. Moja vrata so odprta.«

 Na superministrovo aroganco se je kmalu zatem odzval Igor Kadunc, s komentarjem, v katerem opozarja, da je dr. Žiga Turk majhen človek. »Kdor ni verjel, se po njegovem čivku sedaj prepriča. Zaradi tega, ker so mu želeli filmski delavci povedati, da nikakor ne sme dovoliti, da bi Igor Prodnik nastopil službo direktorja Viba filmu, ker je 'pokasiral' vsaj 55.000 € preveč in ker si je s svojim delom prislužil zelo krepko negativno oceno Računskega sodišča in ker Igor Prodnik ne izpolnjuje osnovnega pogoja razpisa, to je 5 let delovnih izkušenj, niti minister ni pridobil v razpisu zahtevanega mnenja strokovnega sveta, sedaj mali Žigec  iz kota kamor se je skril  počivka: ker me ne marate, pa ne bom dal Vladi v sprejem vašega programa dela (Slovenskega filmskega centra). Tako bi ne boste dobili denarja za kruh in plačilo računov! Prav vam je! Samo malo tako za hec, da boste vedeli kdo je 'kulturni' minister. Jaz sem to! Saj ne boste povedali novinarjem in javnosti, da bi moral biti program na Vladi že vsaj pred tednom, ker so bila dana naj vsa soglasja znotraj ministrstva, ampak sem ga že takrat zadržal, ker ste se mi filmarji uprli?« piše Kadunc in zaključi: »Še dobro, da ima odprta vrata, da bo lahko odšel!«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.