Napačna, škodljiva gospodarska politika

Pri prehodu iz nekdanje SFRJ je bila Slovenija industrijska država z zelo majhno zadolženostjo v tujini, pa še ta je bila nekakšna zapuščina prejšnje države. S samostojnostjo je takoj izgubila približno 1/3 svojih tržišč. To se je takoj odrazilo na povečanih težavah večjih industrijskih sistemov in to tistih, ki so imeli premajhen posluh za tehnološki razvoj in za prodajo svojih proizvodov na zahodnih trgih.

Potem se je pa postopoma dogajalo. Z nepretehtano in nepregledno privatizacijo, s povečevanjem tekočih stroškov v državni upravi so nastajali temelji za finančne težave. Temu je botrovala tudi nedomišljena gospodarska zakonodaja, ki je omogočala vodstvom podjetij nekakšno nekontrolirano dodatno lastninjenje, vladajočim nastavljanje svojih nesposobnih kadrov in postopno odprodajo dobrih podjetij. Z mnogimi niso vedeli kaj početih in so jih pustili, da so umirala na obroke. Industrijska podjetja, ki so imela raznovrstne težave, tudi z neprimernimi direktorji, so pa počasi ugašala in z njimi tudi preštevilna delovna mesta. Politika se je hvalila z zgodbo o uspehu, pri tem pa ni hotela videti čedalje bolj problematičnih podatkov, ki so se kazali v treh oblikah: v povečevanju deficita v trgovinski menjavi, v postopnem zadolževanju podjetij, bank in države v tujini ter v prodajah dobrih podjetij tujim družbam. S slednjim so poskrbeli, da se dobički odlivajo v tujino. Namesto, da bi se politiki trudili, da bi pospeševali prodajo slovenskega blaga v tujino, so vse sile napenjali, da bi prodali čim več gospodarskih podjetij tujcem. Pri tem so uporabljali izgovor, češ: država je slab gospodar! Slabo gospodarjenje se je kazalo v vse večjih izgubah bank. Izmišljotine kot so slaba banka in holding državnih podjetij so samo zunanji znak nesposobnih politikov. Grabežljivi pa najbrž so.

To se nadaljuje. Levi, desni, beli, rdeči, rožnati in takšni ali drugačni politiki pojejo in vpijejo: popravili bomo referendumsko zakonodajo, delovno zakonodajo, poskrbeli za nova delovna mesta. Kakšna? Do sedaj so skrbeli samo za nove agencije, nove inovacije v državni upravi, za vojake na odpravah za delanje reda v tujini in za neke oblike pomoči gospodarstvu, ki pa se do sedaj niso odrazile v zmanjšanju deficita v blagovni menjavi!

Pa je izhod samo in izključno v povečevanju industrijskega izvoza. Zato bi morali takoj prenoviti celotno gospodarsko zakonodajo in poskrbeti za nove naložbe v industrijska delovna mesta. Prodajo podjetij bi morali takoj zamenjati s pospeševanjem prodaje slovenskih proizvodov v tujino. Vse drugo (referendumi, delovna zakonodaja) je problematično (politikantsko) in povzroča umiranje Slovenije na obroke. Prejšnje vlade tega najbrž niso razumele, sedanja je pa skregana z zdravo pametjo. Obvladuje pa ustrahovanje. Drugače misleče ogovarja z zombiji in z levimi fašisti. Inovacije vredne tisti: država je slab gospodar. Kot neko opravičilo za prodajo kakšnega Telekoma ali Petrola! Levaki na levici, ministranti na desnici, v sredini pa okrogla ničla, to je današnja slika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.