Staš Zgonik

 |  Mladina 9  |  Družba

Predraga previdnost

Medtem ko se Evropa sprašuje, kako se je med govedino lahko pomešalo konjsko meso, se na področju evropske živilske industrije dogajajo pomembne, a v javnosti spregledane spremembe

S prvim junijem bo ribe, gojene za prehrano ljudi, spet dovoljeno hraniti z predelanimi ostanki prašičev in perutnine.

S prvim junijem bo ribe, gojene za prehrano ljudi, spet dovoljeno hraniti z predelanimi ostanki prašičev in perutnine.
© Borut Furlan

Od leta 2001 v Evropski uniji velja popolna prepoved hranjenja živali, namenjenih za prehrano ljudi, z ostanki drugih živali. Sprejeta je bila kot ukrep proti epidemiji bovine spongiformne encefalopatije (bolezni norih krav oz. BSE), ki je v obliki nove različice Creutzfeldt-Jakobove bolezni zahtevala tudi približno 280 človeških življenj, od tega več kot polovico v Veliki Britaniji. Epidemijo je povzročilo hranjenje goveda s tako imenovano mesno-kostno moko, predelanimi ostanki zaklanih govedi, med katerimi so bile tudi bolne živali. In čeprav v primeru prašičev in perutnine do takrat ni bilo zaznati pojava podobnih epidemij, se je EU iz previdnosti odločila za popolno prepoved. Od takrat število odkritih primerov BSE pri govedu strmo upada, bolezen naj bi v nekaj letih tako rekoč izginila. In Evropska unija se je zato odločila, da je čas za vnovičen razmislek o obsegu previdnostnih ukrepov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.