»Čista kot solza«?

Afere Katarine Kresal brez sodnega epiloga, zarota ali pravica?

Katarina Kresal na dan, ko je odstopila kot predsednica LDS

Katarina Kresal na dan, ko je odstopila kot predsednica LDS
© Borut Krajnc

V aferi Bulmastif, po mnenju desnice »eni največjih afer po osamosvojitvi«, so nekateri nekdanji ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal dali vzdevek »Pasja princesa«. Češ da je del pokvarjene mreže tranzicijske levice, ki ji ni nič sveto. Afera najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) oziroma »eden največjih korupcijskih škandalov v zgodovini samostojne države«, kot je v govoru v državnem zboru pred dnevi dejal Janez Janša, jo je stala položaja. Kakšni so danes epilogi teh in drugih afer, v katerih se je omenjalo ime nekdanje ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS?

V »aferi« na Oražnovi, kjer so psi do smrti pogrizli lastnika, ne tožilstvo ne policija (ne pod levo ne pod desno vlado) Kresalove nista našla. Ne na kraju dogodka, pa tudi ne v domnevnem policijskem prikrivanju sledi. Te dni se policija v sodelovanju s tožilstvom bliža zaključku sodne preiskave v zadevi NPU, zaradi katere je Kresalova kot objektivno odgovorna odstopila s položaja ministrice. Kresalove naj ne bi bilo med obtoženimi, med njimi pa naj bi se po naših podatkih znašel generalni sekretar ministrstva v njenem času Damjan Lah. Prejšnji teden je v vodo padla tudi zgodba o domnevni utaji davkov Kresalove in njenega partnerja, odvetnika Mira Senice pri nakupih osebnih avtomobilov. Tožilstvo, tokrat v sodelovanju z davčno upravo, je ugotovilo, da očitano kaznivo dejanje ni bilo storjeno, in je primer zaključilo.

To bi lahko bilo tudi dokaz, da omrežje »tranzicijske levice«, ki naj bi mu po mnenju politikov SDS Kresalova pripadala, obvladuje vse državne institucije. A vse navedene državne organe je v nekem obdobju preiskovanja domnevnih kaznivih dejanj Kresalove vodila in obvladovala politična desnica prek svojih ljudi. Tudi policijo in tožilstvo. Policijo obvladuje še danes, tožilstvo pa je v času Brezigarjeve dokazovanju »grehov« Kresalove namenilo vse razpoložljive vire.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.