Marjan Horvat

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Politika

Korak v pravo smer

Od ureditve zelenic in pešpoti do drugačnega imenovanja mestnega sveta

Prvi četrtni zbor v Novi vasi

Prvi četrtni zbor v Novi vasi
© Igor Napast, Večer

Mariborska skupina Iniciativa mestni zbor pripravlja moderirane skupščine v četrtnih in krajevnih skupnostih, katerih cilj sta »identifikacija problemov v lokalnem okolju in njihova odprava s skupinskim delovanjem«. Trdijo, da so ljudje prvi, ki bi morali »odločati o skupnih razvojnih politikah v mestu in državi, ne pa različni svetniki in poslanci«. Z zbori se je vstajniška energija, ki je zajela Slovenijo, prvič udejanjila v konkretnih pobudah.

Prvi zbor je bil v četrtni skupnosti Nova vas. V nasprotju s pričakovanji organizatorjev se je zbora udeležilo več kot štirideset ljudi. Po začetnem pedagoškem delu zbora, kjer so se dogovorili o pravilih delovanja, so udeleženci sami povedali, kaj pričakujejo od tovrstnih zborov in o čem naj bi odločali na četrtni ravni ter o čem na ravni mestne občine. Po besedah Mateja Zonte, enega izmed moderatorjev zbora, so ljudje sprva z gnevom in razočaranjem govorili o uradni mestni politiki. Hkrati pa so opozarjali na mnoge, na videz drobne probleme, kot so neurejene pešpoti in pločniki, pa tudi na ovire na nevarnih cestnih odsekih v mestni četrti. Največ odobravanja je požela točka o spremembi sestave mariborskega mestnega sveta, kajti ljudje so ugotavljali, da njih in njihovih interesov nihče ne predstavlja in da nimajo nikakršnega vpliva na delovanje mesta. Od tod predlog, da svetnike v mestnem svetu ne bi več volili na lokalnih volitvah in po strankarski pripadnosti, ampak bi jih imenovali občani na četrtnih zborih.

Takšnih premislekov je bilo kar nekaj in »dogovorili smo se, da ljudje še enkrat premislijo o posameznih predlogih, na prihodnjem zboru pa bomo še enkrat razpravljali o njih in zahtevali od mestnih oblasti, da jih uredijo skladno s predlogi, ki so bili sprejeti na zboru,« pravi Zonta.

Sicer pa je v poročilih o delovanju zborov vidno zadovoljstvo občanov, ker na njih niso modrovali in se prepirali pripadniki političnih strank, ampak so spregovorili občani sami: o konkretnih problemih na lokalni ravni, o možnih rešitvah zanje in upanju, da bodo takšni zbori postali stalnica v delovanju lokalne samouprave …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.