Max Modic

, 09:10  |  Družba

Legendarni Klub K4 se zapira

Razlog? Pogoji sodelovanja, ki nadaljnjega delovanja Kluba v okviru zastavljene programske vizije ne dovoljujejo

Klub K4 13. junija 1984: za šankom Aldo Ivančić, nad šankom pa video inštalacija.

Klub K4 13. junija 1984: za šankom Aldo Ivančić, nad šankom pa video inštalacija.
© Siniša Lopojda

Ekipa Kluba K4 je obvestila javnost, da se počasi zapirajo vrata razvpitega in najstarejšega slovenskega underground Kluba K4, ki na Kersnikovi že skoraj 30 let pospešuje urbani utrip prestolnice. Zadnji dogodek Kluba K4 v režiji odhajajoče ekipe, Gumitwista, Lost Tapes in Radia Študent, se bo tako zgodil 15. marca v legendarni Kleti, ko bosta prizorišče obiskala nizozemski acid house prvak Legowelt, norveški DIY pustolovec DJ Sotofett in domači acid live trio Niplodok.

Ekipa Kluba K4 obvešča javnost, da je sredi februarja prišlo do menjave direktorja Zavoda K6/4, katerega projekt je tudi Klub K4. »Po strukturnih in vsebinskih posegih s strani novega vodstva ter navkljub številnim poskusom sodelovanja s strani odhajajoče ekipe, se je novo vodstvo zaradi pomanjkanja lastnih vsebin in predvsem kadra odločilo, da 16. marca zapre Klub za nedoločen čas,« so zapisali v obvestilu in poudarili, da poslovanja Kluba K4 niso nikoli prikrivali, saj se vsa dokumentacija jasno nahaja v glavnem računovodstvu Zavoda, ki ga novo vodstvo očitno ni ustrezno pregledalo.

Ob tem še dodajajo dejstvo, da Klub K4 svojega poslovanja nikoli ni imel ločenega od preostalih projektov Zavoda, med katere spadajo še Galerija Kapelica, Kiberpipa in kavarna Metropol. Poudarjajo tudi, da je bila odhajajoča ekipa po dveh tednih dela brez pogodb - navkljub primopredaji ustrezne dokumentacije in preteklih stroškovnikov novemu vodstvu - soočena s pogoji sodelovanja, ki nadaljnjega delovanja Kluba v okviru zastavljene programske vizije ne dovoljujejo. Zato se je pač prisiljena posloviti.

Kmalu po objavi zgornjega prispevka se je na pisanje o zaprtju legendarnega Kluba K4 odzvala Katarina Košak, predstavnica za odnose z javnostmi Zavoda K6/4, ki je v skladu s 26. členom Zakona o medijih zaprosila za popravek navedka. Njen prispevek objavljamo v celoti:

 Odziv na neresnične navedbe dela nekdanje ekipe Kluba K4 z dne 7. 3. 2012

 Včeraj so se v nekaterih medijih in spletnih družabnih omrežjih pojavili zapisi, ki naj bi jih podalo vodstvo kluba K4 oz. nekdanje vodstvo, a gre dejansko za sporočilo dela ekipe oz. individualne osebe, ki je delala v Zavodu K6/4. V teh sporočilih je precej neresničnih podatkov, ki jih je novo vodstvo Zavoda K6/4 dolžno pojasniti, saj se s temi navedbami blati ime in dela škoda Zavodu K6/4 in Klubu K4. Vse navedbe v tem dopisu lahko vodstvo podpre z dokumenti, ki jih hranimo na sedežu Zavoda K6/4.

 Da primopredaje s strani mnogih bivših sodelavcev niso bile opravljene, priča dejstvo, da nekdanja predstavnica za odnose z javnostmi za svoje zasebno komuniciranje še vedno uporablja komunikacijske kanale v lasti Zavoda K6/4, ki jih ne želi predati novemu vodstvu, kljub večkratnemu pozivu. Poleg tega se na Facebook profilu »Klub K4« predstavlja, kot da nastopa v imenu Kluba K4, na njem pa brez dovoljenja in kljub večkratnim opozorilom uporablja tudi intelektualno lastnino Zavoda K6/4.

 Kot smo vam sporočili pred dnevi, je Zavod K6/4 v visokih rdečih številkah. To je razvidno iz uradnega izpisa iz Ajpesa, ki je dostopen za vpogled na sedežu zavoda. Trenutno v klubu ni denarja niti za delovanje niti za plače, zato se je vodstvo odločilo klub 16. marca za nedoločen čas zapreti, da lahko v tem času sanira finančno stanje zavoda. Ker se vodstvu zdi nepošteno, da zaposleni in zunanji sodelavci za svoje delo niso plačani, je delovanje Kluba K4 začasno ustavilo. Vsekakor pa se trudimo najti poti, da se dolgove čim prej poravna in klub spet odpre.

 Zaradi slabega finančnega stanja vodstvo tudi ni nikomur podaljšalo pogodbe, saj ne ve, če in kdaj bi lahko izplačalo s tem prevzete obveznosti. Vsekakor k boljšemu stanju ne prispeva dejstvo, da je bil Klub K4 do sedaj v povprečju odprt dvakrat tedensko in da se je na teh prireditvah v glavnem poslovalo negativno. Kot smo že omenili v prejšnjem sporočilu za javnost, Kiberpipa in Kapelica poslujeta pozitivno ob polnem izpolnjevanju prevzetih obveznosti zaradi sredstev pridobljenih na razpisih, medtem ko kavarna Metropol deluje na pozitivni ničli. Odločitev, da se Klub K4 za nedoločen čas zapre je skrajna odločitev, v katero je bilo vodstvo prisiljeno zaradi slabega finančnega stanja.

 S to potezo želi vodstvo rešiti tako Zavod K6/4 kot tudi Klub K4, za katerega se zaveda, da je neprimerljiva institucija med domačimi klubi. V celotnem Zavodu K6/4 bo v najkrajšem možnem času opravljena natančna zunanja revizija, ki bo dala neodvisno mnenje o delovanju in stanju v klubu v zadnjih letih, ugotovljeno stanje pa bo podlaga za pripravo poslovnega in programskega načrta, ki bosta omogočila dolgoročno poslovanje Kluba K4 in izpolnjevanje njegovega poslanstva. O rezultatih revizije vas bomo seveda obvestili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.