Klemen Košak

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Politika

Še več denarja za zasebnike

Poslovilna usluga ministrstva za prave fakultete

Odhajajoča vlada je na eni izmed zadnjih sej izdala razpis za tri koncesije za študijske programe na zasebnih visokošolskih zavodih. Podelili jih bodo za študij druge stopnje o živi naravi ter za dva študija prve stopnje, enega družboslovnega in enega inženirskega. Družboslovni mora „odgovarjati na spremenjeno medijsko okolje kot posledico novih trendov, povezanih z internetom in potrebo po izobraževanju za post-papirne in ’post-broadcast’ elektronske medije“. Dodatna določba za visokošolski zavod, ki bo dobil koncesijo za inženirski študij, je, da je „v regiji, kjer tak študij še ne poteka“.

Presenečenje bi bilo, če se to ne bi zgodilo. Ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi dr. Žiga Turk in kjer za visoko šolstvo skrbi direktor direktorata dr. Borut Rončevič, je v enem letu z pripravilo več razpisov, ki so privilegirali zasebnike, povezane z Rončevićem. Turkov argument zoper očitke, da uničuje javno šolstvo na račun zasebnega, je bil, da ni podelil nobene koncesije zasebnim zavodom. Zdaj je izgubil še tega. Vlada Boruta Pahorja na primer ni podelila nobene take koncesije, pa pri terciarnem izobraževanju ni varčevala.

Kdo bo na koncu dobil koncesije, bo bodo odločali Mojca Škrinjar, Kristina Šteblaj in Gašper Dovžan. Škrinjarjeva je Turkova državna sekretarka in članica SDS. Šteblajeva je bila po nedavnem kadrovskem cunamiju na finančnem ministrstvu imenovana za vršilko dolžnosti direktorice direktorata za proračun. Dovžan pa je v istem obdobju na čelu vladne službe za zakonodajo nadomestil Ksenijo Mihovar Globokar, ki je bila v vodstvu te službe deset let. V prvem mandatu premierja Janeza Janše je bil Dovžan svetovalec v njegovem kabinetu.

Glede na razpisne pogoje največ možnosti za koncesije pripisujemo Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici, Fakulteti za medije v Ljubljani ter Fakulteti za industrijski inženiring v Novem mestu. Slednji imata tudi ustrezno politično zaledje, saj so bili ustanovitelji Fakultete za medije tisti politični komentatorji, ki simpatizirajo s SDS, med njimi Rončević, Fakulteta za industrijski inženiring pa naj bi bila sestavni del univerze v Novem mestu, katere ideji oče je Rončević.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.