Denis Vičič

 |  Mladina 10  |  Politika

Večni

Kateri so tisti poslanci, ki najdlje »služijo« ljudstvu?

Roberto Battelli, v parlamentu od leta 1992

Roberto Battelli, v parlamentu od leta 1992
© Borut Krajnc

Člani slovenskega centra Pen, se borijo za privilegije pri državnih jaslih, je v odzivu na novico o morebitni izključitvi iz Pen-a, dejal Janez Janša. Kateri so ti privilegiji, ve sam. Že leta 1990 je bil izvoljen za poslanca v tedanjo skupščino, vse od leta 1992 pa je bil vedno znova izvoljen v državni zbor. Razen dveh let - čas med Depalo vasjo in leta 1996 - je vseskozi opravljal državniške funkcije.

Janša ni edini, ki že več kot 20 let služi ljudstvu. Samo v državnem zboru je danes 18 poslancev, ki to funkcijo opravljajo že najmanj tretji mandat. Takšen je recimo Jožef Jerovšek, eden od rekorderjev, ki je poslanec od leta 1996, torej peti zaporedni mandat. Ker je bil večinoma predsednik parlamentarnih odborov, je v vsem tem času zaslužil, tako čez palec, dobrega pol milijona evrov. Temu moramo prišteti še pavšal za opravljanje funkcije poslanca v volilni enoti. Nadzora nad porabo teh sredstev ni, danes znašajo okrog 700 evrov na mesec. Približno toliko so samo s poslanskim statusom zaslužili tudi Franc Pukšič, prav tako poslanec od leta 1996, pa Samo Bevk in Jakob Presečnik, ki je bil sicer vmes štiri leta minister za promet, ter Janko Veber. Kar 12 let sta med poslanci tudi Jože Tanko in Majda Potrata.

Če ne bo korenitega zasuka v volilnih navadah državljanov (ali pa se ne bodo začasno preselili v vlado) bodo morda pokojnino v državnem zboru dočakali še Branko Grims, Ivan Grill, Robert Hrovat, Matjaž Han, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Mihael Prevc, Marijan Pojbič, Danijel Krivec in Roman Jakič. Vsi so poslanci že tretji mandat.

Absolutni zmagovalec v število poslanskih mandatih je sicer Roberto Battelli, predstavnik italijanske manjšine, ki v parlamentu sedi že vse od leta 1992. Miran Potrč, katerega predstavniški stalež je segal še v čas socialistične skupščine, pa se je upokojil pred zadnjimi volitvami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.