Saša Eržen

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Hudo

Binchotan

Vsestransko oglje

© Saša Eržen

Binchotan je tradicionalno japonsko oglje, imenovano tudi belo oglje, ki ga pridobivajo iz hrastovega lesa.

Radi ga zažigajo kuharski mojstri, uporabno pa je tudi kot naravni filter za čiščenje pitne vode. Palčko oglja, dolgo dober decimeter, čez noč pustimo v steklenici, vrču ali drugi posodi z vodo.

Medtem ko spimo, oglje binchotan iz vode posrka klor ter druge kemikalije, vanjo pa spusti naravne minerale in uravnovesi pH-vrednost. Po treh mesecih redne uporabe lahko palčko očistimo z desetminutnim prekuhavanjem v vreli vodi, posušimo na soncu in jo kot filter za vodo uporabljamo še naslednje tri mesece. S tem pa binchotanove koristnosti ni konec, saj ga lahko recikliramo. Odstranjuje namreč tudi vlago v omarah, vsrkava smrad iz čevljev, hladilnika ali mačjega stranišča, lahko ga seveda vržemo v žar ali zdrobljenega primešamo zemlji. Še najhudejše: pričujoče tradicionalno japonsko oglje, ki ga ponuja angleško-švicarsko podjetje black+blum, izdelujejo na Tajvanu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.