Veljko Njegovan  |  foto: Miha Fras

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Dogodki

Pionirji YU-elektropopa

Kako smo v Kinu Šiška doživeli obuditev kultnega benda Denis & Denis

Vsa obdobja zasedbe Denis & Denis na enem odru: Edi Kraljić, Marina Perazić, Ruby in Davor Tolja.

Vsa obdobja zasedbe Denis & Denis na enem odru: Edi Kraljić, Marina Perazić, Ruby in Davor Tolja.

Kako označiti nastop skupine, ki se je natanko pred 30 leti pojavila v popolnoma drugačnem sistemu vrednot, drugačni družbeni ureditvi in pri takrat precej manjšem pretoku informacij, ki pa so, čeprav je šlo za tako imenovane svinčene čase, še zmeraj našle pot do tistega, komur so bile namenjene? Kako ovrednotiti vnovično snidenje zasedbe, ki je pred leti povzročila pravo evforijo v radijskem in televizijskem etru nekdanje skupne države?

Elektropop duet Denis & Denis je bil na začetku osemdesetih let na tedanji jugoslovanski glasbeni sceni nekaj novega – šlo je za prvo zasedbo (poleg domačega Videosexa), ki je po velikem poku punka in novega vala ubrala nekoliko drugačno pot, takšno v sozvočju z glasbenimi smernicami iz Velike Britanije. Tam so se že nekaj let prej pojavile skupine, ki so prevladujoče kitare zamenjale s sintetizatorji, usnje in irokeze pa s srajčkami in z zalizanimi pričeskami, kar je pripeljalo do svojevrstne revolucije v pop glasbi.

Dvojec Denis & Denis je leta 1982 ustanovil Davor Tolja, k sodelovanju pa povabil prikupno pevko Marino Perazić. Formula popularnega zvoka, ki je takrat k nam prihajal z gnilega Zahoda, izrazite vokalne interpretacije in pevkin prikupni videz, pa tudi dobro napisane in aranžirane pop skladbe so jima priskrbeli nepričakovan uspeh, a Marina je kmalu zapustila bend. Tolja je še vztrajal in z Edijem Kraljićem posnel ploščo Budi tu, potem pa se je zgodba o skupini Denis & Denis končala.

Nastop v Kinu Šiška, s katerim je želel Tolja ljubljanskemu občinstvu predstaviti 30-letni presek kariere svoje blagovne znamke Denis & Denis, je bil ravno zaradi tega nekoliko nepovezan. Na istem odru je predstavil skupino v najnovejši izvedbi z mlado pevko Ruby, z Edijem Kraljićem in seveda tudi z Marino Perazić, ki je bila po vseh pričakovanjih zvezda večera. Pri tem je treba pripomniti, da je za njimi stala skupina precej uveljavljenih reških glasbenikov (bobnarja Alena Tibljaša denimo poznamo še iz obdobja skupine Laufer).

Ker je zasedba Denis & Denis najbolj znana po zgodnjem obdobju, v katerem je pomembno vlogo odigrala Marina Perazić, je tudi občinstvo pričakovalo čim več njene navzočnosti na odru, a sprva se je na njem znašla bolj poredko, do konca pa se je celoten nastop podredil prav njej. Navduševala je med izvajanjem komadov s prve in z druge plošče, pa tudi v duetih s Toljo, Kraljićem ali z novo pevko Ruby, ki ji v njeni navzočnosti sploh ni uspelo priti do izraza.

Nastop se je očitno stopnjeval do dveh največjih hitov, komadov Soba 23 in Program tvog kompjutera; ta sta bila vrhunec, ki so ga potem še enkrat ponovili v drugačnem zaporedju.

Tolja je z jubilejnim nastopom potrdil sloves svojega brenda, čeprav se je ta nekoliko izgubil v dveh fazah: tisti brez Marine Perazić in novi, ki je prav tako brez nje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.