Peter Petrovčič  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 12  |  Politika  |  Intervju

Prizadevanja za čim krajši kazenski postopek so vsekakor v skladu z zahtevo po sojenju v razumnem roku, vendar so hkrati v nasprotju z drugimi temeljnimi procesnimi jamstvi.

Dr. Zlatan Dežman: Hitrejši, a krivičnejši kazenski postopek

višji sodnik in predstojnik Katedre za kazensko pravo na Pravni fakulteti v Mariboru

Zlatan Dežman je teoretik in je praktik. Po nekaj desetletjih na položaju kazenskega sodnika v razpravni dvorani ima malokdo več izkušenj z rabo kazenskopravne zakonodaje v praksi. Na podlagi teh izkušenj svari pred konceptualno reformo zakona o kazenskem postopku in diskontinuiteto, ki bi jo ta prinesla. Poenostavljanju postopka, ki bi ga povzročila odprava sodne preiskave, nasprotuje, ker standardi varovanja človekovih pravic po njegovem mnenju niso nikdar previsoki.

Ste med tistimi, ki opozarjajo na spornost odprave sodne preiskave, zaradi katere bi bil kazenski postopek do sojenja v rokah izključno tožilstva in policije. A za pravosodno ministrstvo je tudi v novi vladi pristojna ista stranka, celo isti minister, reforma se bo verjetno v enakem tempu pripravljala naprej.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.