Max Modic

, 11:30  |  Politika

Janez Janša predal večino poslov – in kaj bo počel zdaj?

Janša ne bo prejemal nadomestila niti se ne bo zaposlil v SDS

Primopredaja.

Primopredaja.
© Borut Krajnc

Predsednica vlade Alenka Bratušek je že prevzela večino poslov od svojega predhodnika Janeza Janše. Janša je v izjavi za javnost ocenil, da je z mandatom, ki ga je končal, zadovoljen. Med drugim je izpostavil izvedene reforme in zmanjšanje primanjkljaja. Predsednik SDS Janez Janša pa se po primopredaji vladnih poslov ne bo vrnil v DZ kot poslanec. Prav tako ne bo prejemal nadomestila po prenehanju funkcije niti se ne bo zaposlil v SDS, so sporočili iz stranke.

Kot je dejal Janša, je njegova vlada večino reformnih ukrepov izvedla v soglasju s socialnimi partnerji, nekatere v soglasju z opozicijo. Zato da imajo reforme toliko večjo vrednost. Izpostavil je še rešeno vprašanje s Hrvaško. Zmanjšali pa so tudi proračunski primanjkljaj, ki je bil največji mlinski kamen naše države, je dejal.

Janša je Bratuškovi čestital za potrditev vlade v parlamentu. Kot je pojasnil, je okoli eno uro pred primopredajo poslov poklical tudi Zorana Jankovića in mu »čestital, da mu je po enem letu uspelo sestaviti vlado. Dejal je, da imam smisel za humor,« se je pošalil Janša. Vlada ima po njegovem mnenju vse možnosti za normalno delo, premierki in njeni ekipi pa želi, da ga opravljajo v skupno dobro. V poročilu o delu v njegovem mandatu se po Janševih ocenah pozna napredek Slovenije v zadnjem letu in »dejstvo, da ima Slovenija, če se bo držala začrtanih reformnih poti, dobre potenciale za rast«.

 Tudi Bratuškova se je bivšemu premieru in njegovi ekipi zahvalila za vse dobre stvari, ki so jih naredili za Slovenijo. Rekla je, da bodo dobre stvari nadaljevali in da se ne bodo ukvarjali preteklostjo in »takoj začeli rušiti«, temveč da je njihov pogled usmerjen v prihodnost. Po njenih besedah se zavedajo, da jih čakajo težki časi. »Zavedamo se tudi, da samo z menjavo ekipe ni konec težav. A stvari je treba obrniti v pravo smer. Slovenija potrebuje zagon gospodarstva, nova delovna mesta, optimizem, upanje in sodelovanje.«

 Bratuškova verjame, da lahko pri nekaterih ključnih projektih računajo tudi na podporo opozicije, ko gre za ključne stvari. Vladna ekipa je po njenih besedah mlada, izobražena in polna optimizma. Bratuškova se zaveda, da imajo nekateri nekaj manj političnih izkušenj. A verjame, da je to v časih, ko politika v Sloveniji ne uživa več zaupanja, kvečjemu prednost in ne slabost. »Zavedamo se, da tukaj nismo zaradi sebe, ampak zaradi ljudi. Verjamemo, da gre za državo, ljudi in ne za nas. Na tak način bomo jaz in moja ekipa upravljali državo,« je sklenila Bratuškova. Janša ji je zaželel vso srečo.

Čestitke.

Čestitke.
© Borut Krajnc

Predsednik SDS Janez Janša se po primopredaji vladnih poslov ne bo vrnil v DZ kot poslanec. Prav tako ne bo prejemal nadomestila po prenehanju funkcije niti se ne bo zaposlil v SDS, so sporočili iz stranke. Med drugim bo predaval na nekaterih evropskih in ameriških inštitutih, prejel je tudi ponudbe nekaterih vlad za svetovanje, so dodali v SDS. Kot so zapisali v SDS, je Janša v zadnjih dneh prejel ponudbe nekaterih evropskih in ameriških inštitutov za več serij predavanj, ki jih je sprejel. Prav tako je prejel ponudbe nekaterih vlad za svetovanje. Dober del svojega časa namerava kljub temu še naprej posvetiti vodenju in krepitvi SDS, vendar bo funkcijo predsednika stranke opravljal neprofesionalno, so še dodali v omenjeni stranki.

Janša naj bi pripravljal tudi izid dveh novih knjig do konca tega leta. Spomnimo se, njegovo zadnje delo z naslovom Okopi in podnaslovom Pot slovenske države 1991-1994 je izšlo pred skoraj dvajsetimi leti, rdeča nit knjige pa je podana na 308. strani, kjer je zdaj že bivši predsednik vlade zapisal: »Spoznanje, da mora biti miza pospravljena ali na polju stari pridelek pobran, plevel pa populjen, preden se posadi novo seme, je v tem trenutku prav gotovo jasno znamenje na slovenskem nebu.« Nobenega dvoma ni, da je njiva je Slovenija, plevel pa levica oziroma Janševi nasprotniki.

To je to.

To je to.
© Borut Krajnc

Med člani SDS, se jih je odhod Janeza Janše z mesta predsednika vlade najbolj osebno dotaknil, je zagotovo evropski poslanec Milan Zver, ki je na spletni strani SDS zapisal takole: »Druga Janševa vlada se je torej poslovila. Poslovila se ni zaradi neuspešnosti, ampak nasprotno: oditi je morala, ker je bila uspešna! To je mogoče samo v razmerah politične nenormalnosti, ki jo pri nas »gostimo« že desetletja. V tem času se je moral premier zagovarjati pred sodiščem na procesu o Patrii, doživljati napade KPK itd. Noben osrednji medij ni našel korektne besede za napore vlade za izhod iz krize. Nasprotno, ustvarjali so klimo, ki ni imela veliko skupnega s stvarnostjo in ki je spodbujala politično nestabilnost,« našteva Zver in zaključi: »In Janez Janša, zagotovo najboljši krizni menedžer med politiki, je bil, ne glede na politično ceno, ki jo zaenkrat skupaj s SDS plačuje, edina prava izbira za Slovenijo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.