Max Modic

, 19:20  |  Kultura

Performans zvočnega 'razstreljevanja'

Napalm Death ne bodo koncertirali v Muzeju kraljice Victorije in Alberta

Napalm Death v akciji.

Napalm Death v akciji.
© Popgraphy

Če ste jutri nameravali v London na ekskluzivni zvočni performans skupine Napalm Death, legendarnih britanskih izumiteljev grindore metala, ki naj bi nastopili v prenovljenem muzeju kraljice Viktorije in princa Alberta (Victoria & Albert Museum), največjem muzeju dekorativnih umetnosti in umetne obrti na svetu, boste morali vaše potovanje žal prestaviti. Koncert je bil namreč včeraj odpovedan – zaradi bojazni, da slavni muzej nastopa Napalm Death verjetno ne bi 'preživel'.

Iz znamenitega londonskega Muzeja kraljice Victorije in Alberta so včeraj sporočili, da so prisiljeni odpovedati za petek napovedan nastop prvakov grindcore metala, zasedbe Napalm Death. Odpoved je plod bojazni, da bi mogočni zvok njihovega glasbenega izraza dobesedno zrušil 150 let staro muzejsko zgradbo. Britanska skupina naj bi v muzeju izvedla performativni koncert, katerega cilj bi bil z zvokom njihove glasbe 'razstreliti' keramični kip. Toda v muzeju so po varnostnem pregledu ugotovili, da Napalm Death verjetno ne bi 'razstrelili' zgolj kipa, temveč bi zaradi viška decibelov med koncertom tvegali tudi, da se stara muzejska zgradba zruši.

»Z obžalovanjem smo sprejeli odločitev za odpoved performansa, ki ga je skupina Napalm Death pripravljala v sodelovanju z našim rezidenčnim kiparjem Keithom Harrisonom,« so sporočili iz muzeja. Dodali so, da jim ob prirejanju za obiskovalce razburljivih umetniških dogodkov veliko pomeni tudi varnost obiskovalcev ter ohranitev zgodovinsko pomembne stavbe. Člani skupine, ki so nazadnje izdali komercialno uspešen album Utilitarian, zaenkrat odločitve muzeja niso komentirali. Njihov pevec Mark 'Barney' Greenway je nedavno povedal, da skupino zelo zanima raziskovanje zvoka kot orožja. »Zvok kot pomemben element glasbe ne bi smel biti podcenjen. S projektom v Muzeju Victorije in Albert bomo, v kolikor bo šlo vse po sreči, dokazali, da lahko z glasbo presežemo utečene produkcijske prijeme,« je dejal pred časom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.