Pravosodni nadzor? Osebna kaprica.

Kratko pojasnilo k pismu bralcev ge. Gaje Štovičej

Glede opravljenega pravniškega državnega izpita, za katerega pišete, da »z zakonom za mesto generalnega direktorja ni predpisan«: morda sem se izrazil nekoliko preveč poenostavljeno. Z zakonom ta pogoj za zasedbo delovnega mesta generalnega direktorja vrhovnega tožilstva res ni predpisan, pač pa ga je vseboval razpis na podlagi akta o sistemizaciji, ki je bil izdan na podlagi zakona. Tako, zdaj je to v redu.

Glede vaše uspešne kandidature za mesto generalnega direktorja direktorata za tožilstvo na ministrstvu za notranje zadeve in moje trditve, da je bil mag. Matija Vidmar primernejši kandidat za to mesto: razpisna komisija je vas in Vidmarja ocenila kot primerna kandidata za vodenje direktorata za tožilstvo, torej manj primeren od vas ni bil. Da je bil dejansko primernejši, pa priča stopnja njegove izobrazbe in njegove delovne izkušnje z vodstvenih funkcij na področju pravosodne zakonodaje. Vidmar je v preteklosti pod vladami različnih političnih predznakov vodil oddelek za organizacijsko zakonodajo na ministrstvu za pravosodje. Do imenovanja generalnega direktorja direktorata za tožilstvo na notranjem ministrstvu je kot v. d. vodil ta direktorat in ga postavil na noge. Danes je generalni direktor direktorata za pravosodje na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Vi ste bili, upam, da imam prave podatke, poklicno aktivni v predvolilnem štabu Barbare Brezigar za predsednico republike leta 2002, bili ste predstavnica za stike z javnostjo na ministrstvu za pravosodje v času, ko je mesto ministrice zasedala Barbara Brezigar, bili ste generalna sekretarka na vrhovnem tožilstvu v mandatu, ko je tožilstvo vodila Barbara Brezigar, in zadnje leto ste bili direktorica direktorata za tožilstvo na notranjem ministrstvu, tudi v času, ko je bila tam državna sekretarka za tožilstvo Barbara Brezigar. Korektno od vas se mi zdi, da niste niti poskusili demantirati zapisanega, da ste bili na to mesto izbrani po tem, ko je vaš protikandidat odstopil, kot je sam dejal, po prijateljskem nasvetu Barbare Brezigar. Ker je, čeprav te pristojnosti nima, v posmeh razpisnemu postopku Brezigarjeva izbrala vas. Glede vašega odnosa z Barbaro Brezigar pravite, da ste več let njena sodelavka in da ste na to ponosni. Sam nisem trdil nasprotno.

Glede preveč izplačane plače oziroma dodatka k plači: če ste dobili v nasprotju z delovnopravno zakonodajo izplačane previsoke zneske, je prav, da ste denar vrnili. K temu ni kaj dosti dodati. Razen seveda, da bi dejstvo, da predstojnik državnega organa (v tem primeru Barbara Brezigar) odobri izplačilo v nasprotju s predpisi, morala preveriti Komisija za preprečevanje korupcije in kasneje morda tudi pristojni organi odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj. Ne glede na to, ali so bili preveč izplačani zneski zaradi nezadovoljstva drugih zaposlenih v tem organu naknadno vrnjeni.

In še: da ste bili pri svojem delu na vrhovnem tožilstvu »neprofesionalna« in »neprimerna« oseba, ste zapisali vi, ne jaz.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.