Jure Trampuš

 |  Mladina 14  |  Politika

Prva nova stranka

Iz demokratičnega vrenja, nastalega v zadnjih mesecih, bo kmalu nastala stranka Solidarnost – za pravično družbo

Februarski protest Odbora za pravično in solidarno družbo proti poimenovanju vstajnikov za “leve fašiste”

Februarski protest Odbora za pravično in solidarno družbo proti poimenovanju vstajnikov za “leve fašiste”
© Borut Krajnc

Eden izmed očitkov slovenskim vstajnikom je bil, da gre za veliko, heterogeno, pogosto neartikulirano skupino posameznikov, ki sicer vedo, čemu nasprotujejo, v svoji različnosti pa ne najdejo dovolj skupne energije in tudi politične spretnosti, da bi se preoblikovali v pravo stranko, s programom, s statutom, prepoznavnimi predstavniki in jasnim političnim delovanjem. Ta očitek bo kmalu preteklost. Iz Odbora za pravično in solidarno družbo, ki je kot eden izmed poganjkov protestov nastal konec decembra, se je izluščila skupina posameznikov, ki bo ustanovila svojo stranko. »Časi so preresni, prenova slovenske politike pa prevelik izziv, da bi v teh prelomnih trenutkih gledali proč in prihodnost države prepuščali le drugim,« je zapisal vodja odbora dr. Jože Pirjevec v pozivu k oblikovanju stranke in z njim člane tega civilnodružbenega odbora, pa tudi druge, povabil k podpisovanju pristopnih izjav. Za ustanovitev stranke jih potrebujejo 200, potreben je še statut, ustanovni kongres, ime nastajajoče stranke pa naj bi pobudniki že imeli. Prva stranka, ki bo nastala iz nedavnih slovenskih protestov in vstaj, naj bi se imenovala Solidarnost – za pravično družbo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.