Marjan Horvat

 |  Mladina 15  |  Družba

O utopiji demokracije

Med gosti šestega festivala Subversive v Zagrebu svetovno znana imena mislecev, politikov in umetnikov

Letošnji gost bo tudi ameriški režiser Oliver Stone

Letošnji gost bo tudi ameriški režiser Oliver Stone

Zagrebški festival Subversive, letos bo potekal že šestič, si je v regiji ter širše v Evropi in v svetu ustvaril sloves festivala, na katerem je mogoče slišati najbolj zanimive in progresivne misli svetovnih mislecev in umetnikov. V preteklih letih so predavali in razpravljali o komunistični Kitajski, o socializmu, o dekolonizaciji in lani o razvoju Evrope. Gostili so italijanskega marksista Antonija Negrija, indijsko literarno teoretičarko Gayatrijo Spivak, avstrijskega sociologa Zygmunta Baumana, egiptovskega marksističnega ekonomista Samirja Amina, britanskega literarnega teoretika Terryja Eagletona, lani pa med drugimi tudi ameriškega marksista Michaela Hardta, slovensko filozofinjo Renato Salecl in znova Tariqa Alija.

Vsakoletni gost festivala, nekateri mu pravijo prijatelj festivala, je slovenski filozof Slavoj Žižek. Njegova predavanja so razprodana. Zato je lani, po pisanju Jutarnjega lista, organizatorjem lucidno predlagal: »Naženite vse ljudi ven in še enkrat dvignite ceno vstopnic. To ponavljajte, dokler bo dvorana polna, pa bomo videli, kako se zna nova levica prilagajati novim pogojem kapitalizma.«

Za letošnjo temo festivala so organizatorji izbrali utopijo demokracije. Po valu protestov od Bližnjega vzhoda, New Yorka do Aten in Ljubljane, katerih namen je bil prisiliti oblastnike, da delujejo v občem interesu, se je namreč vzpostavil nov politični subjekt – aktivni in odgovorni državljani. V samem bistvu teh uporov so po mnenju poznavalcev manifestacije demokracije, ki pa jih vladajoča elita uspešno absorbira, ne da bi se spremenila razmerja moči med elitami in državljani. Zato je »nujna resna razprava o političnih in utopičnih potencialih demokracije. Nujen je premislek o vlogi države v teh procesih. Vprašati se je treba, kaj je res nedemokratično v strukturah, ki se imenujejo demokratične, in kako oblikovati resnično demokracijo«.

Na festivalu, ki bo potekal od 4. do 18. maja, pričakujejo okrog 300 aktivistov, intelektualcev, članov nevladnih organizacij, režiserjev in umetnikov iz regije in vsega sveta. Poleg Slavoja Žižka bodo predavali: znanstvenica in feministična marksistka Silvia Federici, belgijska politična teoretičarka Chantal Mouffe, francoski filozof Bernard Stiegler, italijanski politični ekonomist Maurizio Lazzarato (lani je izšel slovenski prevod njegove knjige Proizvajanje zadolženega človeka), grški politični ekonomist Janis Varufakis, italijanski marksist Franco Bernardi Bifo, ameriški marksistični teoretik Erik Olin Wright in pa Kostas Duzinas, profesor prava, ki vodi londonski Institut Birkbeck, v okviru katerega deluje tudi Slavoj Žižek. Brez Tariqa Alija tudi tokrat ne bo šlo.

Med gosti omenjajo tudi Aleksisa Ciprasa, predsednika grške Sirize, Jeana Luca Melanschona, francoskega politika, ki je leta 2008 zapustil francoske socialiste in se pridružil Levi fronti, prišla pa naj bi tudi marksistka Aleida Guevara, hčerka argentinskega marksističnega revolucionarja Ernesta Guevare.

Najbolj znano ime letošnjega festivala bo zagotovo ameriški filmski režiser Oliver Stone, znan po filmih o vojni v Vietnamu, kot so Platoon, Rojen 4. julija, pa tudi po filmih The Doors, JFK, Rojena morilca itd. Med drugim je posnel tudi tri dokumentarce o Fidelu Castru in kontroverzen dokumentarec The full Story of Iran. Na festivalu Subversive bo predstavljal ambiciozni dokumentarec z naslovom Zamolčana zgodovina Združenih držav Amerike, v katerem med drugim razgrinja razloge za hladno vojno s Sovjetsko zvezo, analizira odločitev ameriškega predsednika Trumana za napad na Japonsko z atomsko bombo in o spremembah ameriške vloge po padcu komunizma. Svoja stališča, ki so pogosto kontroverzna, bo predstavil na okrogli mizi.

Sicer pa bo program festivala razdeljen na več programskih sklopov. Na Subversive film festival, Balkan forum in Subversive forum – platforme za alternativne družbene mobilizacije. Vmes pa bosta potekala knjižni sejem in mednarodna konferenca z naslovom Utopija demokracije. V sklopu filmskega festivala bo tudi uradni filmski tekmovalni program, ki ga bo odprla projekcija filma Perverznežev vodič po ideologiji režiserke Sophie Fiennes. V njem Slavoj Žižek skozi filmske klasike, kot so Ptiči, Taksist, Full Metal Jacket itd., izriše ideologijo, katere »skriti univerzalni okvir moramo razkrinkati, da bi osvobajajoče politične spremembe lahko dobile kakršnokoli možnost«, so zapisali organizatorji.

Festival:
Subversive
Kaj: Utopija demokracije
Sodelujejo: Slavoj Žižek, Oliver Stone, Aleida Guevara, Silvia Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Kostas Duzinas, Tariq Ali in še in še
Kdaj: od 4. do 18. maja 2013
Kje: Zagrebško kazalište mladih (v njem bodo forumi) in Kino Europa (prizorišče sejma knjig in konferenc), Zagreb

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.