, 12:50  |  Politika  |  Upor

Ljudska nezaupnica II.

Vseslovenska ljudska vstaja, Ljubljana, 21. december 2012

Vseslovenska ljudska vstaja, Ljubljana, 21. december 2012
© Borut Krajnc

Novomeški Čuvar se je odločil za objavo še ene peticije, s katero zahtevajo, da bi ljudstvo lahko kadarkoli odpoklicalo neposlušno vlado in državni zbor. V peticiji se zahteva vpeljava ustavnega mehanizma, ki bi ga lahko sprožili državljani podobno kot referendum. "Če je ljudska nezaupnica proti državnemu zboru uspešna, mora predsednik države nemudoma razpisati nove volitve," piše v peticiji.

"Politična elita vseh barv je v zadnjih letih dokazala, da ni sposobna pripeljati države iz globoke politične, gospodarske, pravne in moralne krize. Nasprotno, s svojim delovanjem in nedelovanjem so državo pripeljali na rob prepada. Državljanke in državljani, očetje, sinovi, matere samohranilke, brezposelni mladi, študentje in upokojenci morajo svojo pravico do preživetja braniti na ulicah in na trgih, v mestih, pred rotovžem in parlamentom, s svojimi glasovi in s svojimi telesi." Prav tako so opozorili, da se ljudstvo spopada s policijo, ki je "naša policija", ker morajo policisti braniti interese oblasti.

"Ne le redne volitve, ampak predvsem trajna in preteča možnost ljudske nezaupnice, ne le do skorumpiranih županov in lažnivih poslancev, ampak tudi do državnega zbora in do vlade bo prisilila vladarja, da začne odprt pogovor z državljani o tem, kaj je v interesu ljudstva in vsakega posameznika republike Slovenije." Inštrument ljudske nezaupnice mora postati temelj nove ustavne ureditve svobodne Slovenije, je zapisano v peticiji.

Podpise zbirajo na spletni strani cuvar.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.