Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 16  |  Dva leva

Socialdemokrati imajo težave

… predvsem sami s seboj

Težava pa je, da tako imenovana levica in tako imenovani levi intelektualci, ki že dvajset let živijo od komentiranja položaja, to počnejo še naprej. Zdaj spet ustanavljajo novo stranko, in to potem ko so jo že ne vem kolikokrat. Ne prepoznajo, da je za Slovenijo nujno, da ima socialdemokracijo, ki predstavlja trdnost, transparentnost in odgovorno držo v politiki. Za to pa potrebujemo širšo podporo, to je od 25 do 40 odstotkov. Edino tako močna in stabilna levica lahko zagotovi umirjeno gospodarsko rast in razvoj nasploh. Na desnici se je takšna grupacija oblikovala in daje neko stabilnost, ne vemo pa, kaj je levica. SD podpora niha med 10 in 30 odstotki, zaupanja v levi inteligenci ni, traja po mesec ali dva, potem gredo ustanavljat novo stranko, ki nima uspeha na volitvah. Zato bomo na naslednjih volitvah znova videli, kako bo desnica prevzela oblast. Moja naloga je, da v tem času prepričam levosredinski del javnosti, da je močna SD edina priložnost za stabilno Slovenijo, državo v korist vseh ljudi.
— Predsednik SD Igor Lukšič (Delo, 8. 4. 2013)

Socialdemokrati imajo težave. Slej ko prej sami s seboj. Z lastno identiteto; z moteno samopodobo in realitetno kontrolo. Dolgoletni predsednik se pogovarja z zlato ribico. Aktualni predsednik pa se prepira sam s seboj. SD pa medtem vztrajno ponavlja neumnosti. Zato je pretežni del svojega parlamentarnega obdobja životarila. Imela je en dober trenutek, ki pa ni bil posledica dobrega dela in dobre politike, ampak slabega trenutka konkurence na levici; namreč samodestrukcije in posledičnega razpada stare liberalne demokracije. Takrat je velik del volilnega telesa, ki je tradicionalno volil leve liberalce – no, vsaj verjel je, da to so – iz obupa šel k Pahorju oz. njegovim socialdemokratom. Ne zaradi njihovega programa in načel, ampak zaradi praznine, ki je nastala po oblikovanju dveh ponesrečenih klonov stare LDS. A vladavina Pahorja in SD ni vzdržala niti eno celo legislaturo. Kajti tisti, ki so ga volili iz obupa, so v njegovem času padli v še večji obup in potencialno volilno abstinenco.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.