Intervju: Mag. Alenka Bratušek

Ne strinjam se s predlogom vlade o uvajanju protikriznih ukrepov. Povišana stopnja DDV, davek na osebne prejemke, davek na bančne transakcije in podobno bodo največ prizadeli najranljivejše strukture prebivalstva.

Vse dosedanje dejavnosti brez izjem vztrajajo na zmanjšanju izdatkov za najobčutljivejše in najbolj ranljive strukture naše družbe. Krčijo in ukinjajo se izdatki za otroke, mladino, študente, upokojence, bolnike in podobno. Veliki porabniki davkoplačevalskega denarja pa ostajajo zavarovani kot beli medvedi. Še več dan za dnem si trgajo večji kos pogače.

Sam bi predlagal naslednje ukrepe, ki bi dejansko prihranili ogromno denarja in hkrati zavarovali interese davkoplačevalcev in najranljivejših slojev prebivalstva. Naj jih naštejem pa ne po vrstnem redu:

1. Razen za potrebe Protokola, bi ukinil vse službene avtomobile v državnih ustanovah. Uporabniki teh službenih avtomobilov brez izjeme iz višjega razreda (Audiji, BMW-ji, Mercedesi itd), imajo že tako visoke osebne dohodke, da se lahko vozijo s svojimi privatnimi avti in ne rabijo službenih.

2. Ukinil bi financiranje privatnih institucij iz državnih sredstev. Če je ustanovljena privatna univerza, naj se tudi financira iz privatnih sredstev in naj ne obremenjuje proračuna.

3. Ukinil bi financiranje političnih strank iz proračuna. Vsaka politična stranka naj se financira izključno iz privatnih virov – članarina, prispevki posameznikov in podpornikov. Na ta način se bo morala vsaka politična stranka ukvarjati s svojim programom in s svojo bazo.

4. Ukinil bi plačevanje kazni iz proračuna. Ko nam evropska sodišča nalagajo plačevanje kazni zaradi nedejavnosti naših sodišč, naj se te kazni krijejo iz njihovih sredstev. Davkoplačevalci nismo dolžni kriti nerazumno dolgih postopkov, za katere moramo plačevati kazni. Oškodovanci imajo pravico do odškodnine in jo morajo dobiti. Država pa jo mora izterjati od dejanskih povzročiteljev. Sodnik, tožilec, poslanec, državni uslužbenec je plačan za svoje delo in naj odgovarja za svoje napake.

5. Stroške povračil za propadle sodne postopke, ki jih tožilstva niso pravilno pripravila, kot recimo zelo odmevni Balkanski bojevnik, naj plačajo tožilstva, saj so le ona slabo pripravila tožni postopek, da je le ta propadel.

6. Povračila izbrisanim in podobna povračila naj krijejo dejanski krivci, ki so zakuhali izbris. To niso anonimneži ampak točno določeni dobro plačani politiki, ki s svojo dejavnostjo hudo blatijo celo Slovenijo.

7. Dobro plačani državni uslužbenci naj zunanje strokovnjake plačujejo iz svojega žepa. Kot vrhunski strokovnjaki zasedajo odlično plačana delovna mesta in naj zato tudi plačajo svojo nesposobnost.

8. Ukinil bi ne nazadnje financiranje vseh verskih skupnosti. Te se lahko financirajo, podobno kot stranke preko svojega članstva, saj je že po ustavi cerkev ločena od države.

9. Ukinil bi naš kazenski zakonik in ga nadomestil z nekim iz razvitih evropskih držav. Nezaslišano je, da po našem KZ zelo drastično kaznujemo male prekrškarje, velike ribe pa so zaščitene kot beli medvedi. Male kraje so kaznive, velike kraje, uničenja dobro stoječih podjetij, ogrožanje življenjske eksistence celih družin in slojev prebivalstva, črne gradnje, velika korupcija in podobno pa praviloma niso kazniva dejanja. Nezaslišano je, da v Avstriji kaznujejo dajalca podkupnine slovenskim politikom, pri nas pa to ni kaznivo dejanje.

10. Dokapitalizacija bank je nezaslišana. Banka, ki ima izgubo in je ne more kriti, naj propade. Ostale bodo zdrave in sposobne banke. Nerazumljivo je, da država ni pomagala nekdanjim podjetjem - paradnim konjem slovenskega gospodarstva, ki so propadla in ustvarila sto tisoč brezposelnih, sto tisoč eksistenčnih problemov, brez pomisleka pa leto za letom zapravlja težke milijone za brezciljno dokapitalizacijo dobro plačanih in razsipnih bank.

11. Ukinil bi plače in odpravnine vsem tistim direktorjem, katerih podjetja poslujejo z izgubo, ravno tako bi bili nadzorni odbori deležni nagrad in sejnin le, če podjetje posluje pozitivno.

Če je kriza, jo morajo občutiti vsi, najbolj pa tisti, ki so zanjo najbolj odgovorni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.