, 10:15  |  Družba

Revitalizacija četrti Tabor

Na Taboru Dan soseda za večjo povezanost soseske

Park tabor bo tako od 18. maja dalje ponovno središče poletnega dogajanja. Prebivalci in obiskovalci Tabora bodo imeli celo poletje možnost, da se udeležijo brezplačnih kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov, ki bodo potekali celo poletje.

Park tabor bo tako od 18. maja dalje ponovno središče poletnega dogajanja. Prebivalci in obiskovalci Tabora bodo imeli celo poletje možnost, da se udeležijo brezplačnih kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov, ki bodo potekali celo poletje.
© Alenka Korenjak

Na Taboru v Ljubljani bo danes že šesto leto zapored potekal Dan soseda, ki je nastal na pobudo četrtne skupnosti Center. S celodnevnim dogajanjem želijo povezati ljudi in ustanove, ki živijo oziroma delujejo v soseski. Letošnji program, razdeljen v štiri sklope, bo zelo obsežen. Osrednjo prireditev bodo pripravili na OŠ Toneta Čufarja. prizadevanja pri oživljanju četrti Tabor je letos podprla tudi Evropska unija. V projekt je vključenih še šest partnerjev iz Portugalske, Črne Gore, Francije, Nizozemske, Španije in Belgije, cilj projekta pa je opolnomočenje lokalnih skupnosti in posameznikov pri urejanju javnega prostora mest.

V mesecu maju bodo prebivalci ljubljanske četrti Tabor v svoji okolici opazili vsaj tri spremembe. Praznovali bodo Dan soseda, na novo uredili Čufarjevo ulico in otvorili poletni program v parku Tabor. Aktivnosti v četrti bodo brezplačne in odprte za vse, v park pa se vračajo tudi sobotni sejmi. Prvi programski sklop pripravljajo na muzejski ploščadi in v AKC Metelkova mesto, kjer bodo ponudili javna vodstva po muzejih ter ateljejih in galeriji na Metelkovi. Obenem bodo na programu tudi delavnice in filmske projekcije, ki jih pripravljajo s Kinodvorom, Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, Narodnim muzejem, Slovenskim etnografskim muzejem, Slovensko kinoteko, zavodom Bunker, SCCA-Ljubljana in galerijo Alkatraz. Na dvorišču kavarne Slovenskega etnografskega muzeja bo arhitektka Urša Vrhunc v sklopu projekta Prisedi postavila veliko mizo, ki naj bi postala prostor pristne komunikacije in druženja.

Med projekti velja omeniti Sprehod po soseski, v sklopu katerega je društvo ProstoRož povabilo stanovalce, da pripravijo različne dogodke za svoje sosede. Tako bodo prebivalci Tabora med drugim pripravili učno uro golfa Golf pod blokom, dogodek Tabor ima talent, kjer se bodo obiskovalci lahko preizkusili v petju, plesu ali pripovedovanju zgodb, ter pokušino sušija na vrtu. Na osrednji prireditvi se bodo s kulturnim programom predstavili učenci OŠ Toneta Čufarja in OŠ Ledina, otroci iz vrtca Ledina, dijaki Gimnazije Ledina ter folklorna skupina društev četrtne skupnosti Center.

Dan soseda bo zaokrožil program za vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bo otrokom z vseh šol v četrtni skupnosti Center ponudil vodene oglede po muzejih ter delavnice in filmske predstave. Predstavili bodo tudi preurejeno Čufarjevo ulico, ki jo dnevno prečka skoraj 2000 otrok iz vrtca, osnovnih šol in gimnazije, zato je po mnenju pobudnikov nujno, da Čufarjeva postane ulica, ki bo prijazna do pešcev in kolesarjev. Z malimi pozitivnimi posegi bo prostoRož poskušal omejiti avtomobilski promet in omogočiti hojo, igro in počitek na ulici. Ulično pohištvo bodo zasnovali in izdelali skupaj z dijaki in osnovnošolci, najmlajši pa si bodo na ograji Elektra Ljubljana uredili premične lesene živali in druge like, s katerimi bodo lahko ustvarjali zgodbe. Vsi skupaj bodo na Dan soseda pobarvali ulico.

Park Tabor bo tako od 18. maja dalje ponovno središče poletnega dogajanja. Prebivalci in obiskovalci Tabora bodo imeli celo poletje možnost, da se udeležijo brezplačnih kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov, ki bodo potekali celo poletje. Ob sobotah se v park vračajo priljubljene Garažne razprodaje, umetniški, knjižni, kolesarski in vintage sejmi. V prizadevanju za bolj solidarno družbo je društvo prostoRož, ki skrbi za poletni program, k sodelovanju povabilo posameznike in organizacije, ki bodo v parku priredili izobraževalne delavnice, izmenjavo sadik in plodov ter izmenjavo otroških igrač. Društvo samo organizira delovne akcije na območju parka, vsak četrtek pa bo na bližnjem otroškem igrišču otrokom dalo možnost, da se igrajo in gradijo z lesenimi kockami, starimi lonci, zabojčki in drugimi predmeti, ki ne služijo več svoji prvotni funkciji.

Na otvoritvi programa 18. maja bodo obiskovalci lahko menjali, prodajali in kupovali rabljene stvari na Garažni razprodaji, izbirali med deli mladih oblikovalcev na Umetniškem sejmu in okusili ulične prigrizke in napitke kulinaričnega kolektiva Trapez. Praznovanje bodo zvečer zaključili sodelavci Radia Študent z literarnim in kulturnim programom ter improvizacijski glasbeniki Tomaž Grom, Samo Kutin in Andrej Fon. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.