Hudo / Švicarski panoramski nož
S pogorjem nad kruh
Saša Eržen
MLADINA, št. 20, 17. 5. 2013

© Arhiv Mladine
Švica med drugim slovi po svojih visokih gorah – več kot tristo vrhov je višjih od 3000 metrov – in domiselnih nožih, oboje pa je združeno v ingenioznem panorama knife oziroma panoramskem nožu.
ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Saša Eržen
MLADINA, št. 20, 17. 5. 2013

© Arhiv Mladine
Švica med drugim slovi po svojih visokih gorah – več kot tristo vrhov je višjih od 3000 metrov – in domiselnih nožih, oboje pa je združeno v ingenioznem panorama knife oziroma panoramskem nožu.
Zagrizenim hribolazcem bo gotovo pelo srce, ko si bodo z njim rezali kruh za sendviče, s katerimi se bodo v ranem jutru odpravljali na osvajanje vršacev.
Rezilo noža, ki je namenjen rezanju kruha, namreč predstavlja prerez gorovja, pri čemer je pod vsakim vrhom napisana oznaka z njegovim imenom in nadmorsko višino. Gre za nabrušeno domislico družinskega podjetja iz Ermatingena. Trenutno ponujajo šest različnih nožev s panoramami najbolj priljubljenih švicarskih pogorij, načrtujejo pa jih še več. Rezilo je narejeno iz nerjavečega jekla, ročaj je na voljo v dveh različicah: iz plastike ali iz recikliranega palisandra, ki kot odpadek nastane pri izdelovanju pohištva in prihaja iz Indije. Nože sicer delajo v Italiji, sestavljajo pa v Švici. Vršaci in doline naj bi ostali ostri vsaj 10 let.