Hudo / Švicarski panoramski nož

S pogorjem nad kruh

Saša Eržen
MLADINA, št. 20, 17. 5. 2013

© Arhiv Mladine

Švica med drugim slovi po svojih visokih gorah – več kot tristo vrhov je višjih od 3000 metrov – in domiselnih nožih, oboje pa je združeno v ingenioznem panorama knife oziroma panoramskem nožu.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Saša Eržen
MLADINA, št. 20, 17. 5. 2013

© Arhiv Mladine

Švica med drugim slovi po svojih visokih gorah – več kot tristo vrhov je višjih od 3000 metrov – in domiselnih nožih, oboje pa je združeno v ingenioznem panorama knife oziroma panoramskem nožu.

Zagrizenim hribolazcem bo gotovo pelo srce, ko si bodo z njim rezali kruh za sendviče, s katerimi se bodo v ranem jutru odpravljali na osvajanje vršacev.

Rezilo noža, ki je namenjen rezanju kruha, namreč predstavlja prerez gorovja, pri čemer je pod vsakim vrhom napisana oznaka z njegovim imenom in nadmorsko višino. Gre za nabrušeno domislico družinskega podjetja iz Ermatingena. Trenutno ponujajo šest različnih nožev s panoramami najbolj priljubljenih švicarskih pogorij, načrtujejo pa jih še več. Rezilo je narejeno iz nerjavečega jekla, ročaj je na voljo v dveh različicah: iz plastike ali iz recikliranega palisandra, ki kot odpadek nastane pri izdelovanju pohištva in prihaja iz Indije. Nože sicer delajo v Italiji, sestavljajo pa v Švici. Vršaci in doline naj bi ostali ostri vsaj 10 let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek: