Dežmanov odhod

Dr. Tamaro Griesser-Pečar v svojem komentarju o zamenjavi direktorja Arhiva Slovenije najbolj moti, da je bivši direktor uvedel anonimizacijo občutljivih podatkov za raziskovalce in s tem preprečil vsako resno preučevanje delovanja tajne policije, zločinske organizacije naše totalitarne komunistične preteklosti. Brez teh podatkov, po njenem prepričanju, pa sploh ne moremo razumeti delovanja komunističnega režima. Kakšno sprenevedanje nam vsiljuje gospa Griesser, ko že ptiči čivkajo kaj so janšisti delali z arhivom v času svojega mandata, ko so poleg ostalega preganjali bivšega predsednika Türka, da o Kučanu ne govorimo. Zakaj Mladini vsiljuje primitivne Reporterjeve vzorce, ko pa dobro ve, da tukaj prevladuje objektivnost in človečnost? Ali nam s tem hoče prikriti nove totalitarizme, proti katerih se je dvignila celotna Slovenija in smo jih spet jasno videli na kongresu partije SDS, ko so pokazali podobnost s povojnimi komunističnimi postopki. Ali nam hoče prikriti resnico o Janševem delovanju v komunistični partiji ko je, na primer v biltenu AVNOJ 77 zapisal: » Moramo slediti poti tovariša Tita«.

Odprite oči gospa Griesser in povejte ljudem v kakšno tragedijo nas danes pelje ta partija, ki živi onkraj časa in deluje še samo v okvirju sekte, ki organizira morbidne obrede laži in samohvale za svojega vodjo. Odprite jih vsaj za četrt široko, kot jih je odprla pisateljica Maruša Krese, ki je v pričevanju »Da me je strah« pokazala Sloveniji in svetu bistvo človeških odnosov v vojni, po vojni in v miru. Ne zastrupljajte nas s preteklostjo z različnimi dežmani, zverovimi ženami in drugimi plačanci, ki kar naprej od nekod prihajajo in širijo »resnico«, ki je načrtovana na vrhu njihove partije. Po tolikih leti po vojni in vsem, kar nas danes ogroža, bi namreč pričakovali, da se končno vsi streznimo in sprejmemo poslanstvo Maruše Krese, ki je v isti knjigi zapisala, »Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu«. Ta njen moto, ki sloni na ljubezni, ne na strahu, je moto nove generacije mladih in tistih, ki se počutimo dovolj mladi, da ji sledimo. Sledimo s srcem!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.