Borut Mekina

 |  Mladina 22  |  Politika

Spijo? Sanjajo ali se prebujajo?

V zadnjih dveh letih so sodišča obsodila pet nekoč najpomembnejših menedžerjev in šest bivših poslancev

Soobsojenca Tovšakove v zadevi Čista lopata, Dušan Črnigoj (Primorje) in Ivan Zidar (SCT), ki ravno te dni odhajata na prestajanje zaporne kazni.

Soobsojenca Tovšakove v zadevi Čista lopata, Dušan Črnigoj (Primorje) in Ivan Zidar (SCT), ki ravno te dni odhajata na prestajanje zaporne kazni.
© Borut Krajnc

Je slovensko pravosodje neučinkovito? Prvi in verjetno najbolj očiten dokaz neučinkovitega pregona gospodarske kriminalitete v Sloveniji je primer »Achenbach«. Leta 1996 je nemški državljan Achenbach v Sloveniji s ponarejenim potnim listom na ime fiktivnega podjetja iz izmišljene države odprl račun in nanj prelil 12 milijonov mark iz neke nezakonite igre na srečo na Poljskem. Proces je v Sloveniji trajal deset let, končal pa se je z oprostilno sodbo, češ, da »kaznivega dejanja ni mogoče označiti za pranje denarja«. V tem času je bil Achenbach v Nemčiji že pravnomočno obsojen, Slovenija pa je obsojencu vrnila šest milijonov evrov. Ker zakonito niti računa v Sloveniji ni mogel odpreti, mu je država denar nakazala kar na račun njegovega odvetnika Janeza Starmana. A Achenbachu tudi to ni bilo dovolj, zaradi česar je zahteval še 1,2 milijona evrov odškodnine plus obresti. K sreči je vrhovno sodišče januarja letos to zahtevo dokončno zavrnilo. Po 16 letih je primera konec.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.