|  Politika

Zagožen: Za obsodilno sodbo Janše "ni osnove"

Jože Zagožen in Janez Janša na zatožni klopi

Jože Zagožen in Janez Janša na zatožni klopi
© Borut Krajnc

Nekdanji prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Jože Zagožen, ki je bil iz postopka v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču izločen zaradi bolezni, današnjo obsodilno sodbo v primeru Patria, v kateri je bil spoznan za krivega tudi predsednik SDS Janez Janša, ocenjuje kot nerazumljivo. Kot pravi, "zanjo ni nobene osnove". "Z Janezom Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo," je za STA v prvem odzivu dejal Zagožen.

Ljubljansko okrajno sodišče je vse tri obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Zgodba pa še ni zaključena, saj je že zdaj pričakovati pritožbe na sodbo, prav tako se mora postopek končati zoper Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor.

Sodišče je torej sledilo navedbam iz obtožnega predloga, da naj bi Janša v času, ko je prvič vodil vlado, pri poslu z osemkolesniki sprejel obljubo nagrade, prav tako Zagožen. Zagožen naj bi ostale posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije.

Črnkovič pa naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.