Staš Zgonik

7. 6. 2013  |  Mladina 23  |  Svet

Monsantov glavobol

Priznanje poraza v Evropi, škandal v ZDA

Prizori z ulic evropskih prestolnic, ki so Monsanto pregnali s stare celine

Prizori z ulic evropskih prestolnic, ki so Monsanto pregnali s stare celine
© Profimedia

Seznam gensko spremenjenih rastlin, ki imajo dovoljenje za gojenje v Evropski uniji, je tako kratek, da si sploh ne zasluži imena seznam. Kmetje, pa še to ne v vseh državah, lahko pridelujejo izključno Monsantovo gensko spremenjeno koruzo, odporno proti koruzni vešči, in gensko spremenjeni krompir s povečano vsebnostjo škroba za industrijsko uporabo, ki ga je razvila družba BASF. Nobena druga gensko spremenjena rastlina ni prestala regulatornega postopka. Tudi če je evropska komisija na podlagi mnenja evropske agencije za varno hrano predlagala izdajo dovoljenja, se je zataknilo pri glasovanju držav članic. Politiki so se praviloma uklonili svojim strahovom in pa močnemu pritisku javnosti, ki ga poganjajo prav ti strahovi pred domnevno nevarnostjo gensko spremenjenih organizmov. »Postopki so v popolni politični blokadi,« pravi dr. Borut Bohanec, predstojnik Katedre za agronomijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki je zaskrbljen zaradi izginjanja pomembne veje biotehnologije iz Evrope.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.