Max Modic

, 16:00  |  Kultura

Izgubljene iluzije povojne generacije

Film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića v tekmovalnem programu Filmskega festivala Karlovy Vary

Igralsko zasedbo Adria Bluesa sestavljajo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj.

Igralsko zasedbo Adria Bluesa sestavljajo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj.
© adriablues.com

Celovečerni film Miroslava Mandića Adria Blues bo svetovno premiero doživel na prestižnem mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary, kjer je uvrščen v tekmovalni program East of the West. Kot obljubljajo ustvarjalci, bo film začel osvajati srca domačega občinstva predvidoma konec avgusta in to s svečano premiero na Ljubljanskem gradu. Ustvarjalci filma na čelu s producentom Frenkom Celarcem so film posneli na lokacijah v Ljubljani in Novem Vinodolskem, mednarodno koprodukcijo so realizirale produkcijske hiše Gustav Film, Filmostovje in Senca Studio, podprli pa so ga Slovenski filmski center, Viba film, RTV Slovenija, Propeler Film (Hr) in SCCA/PRO.BA (BiH).

»Adria Blues je zgodba o generaciji ljudi, ki so bili v začetku 90. dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a dovolj mladi, da jih različno dojemanje sprememb bistveno diferencira ene od drugih. Glavna lika sta nekdaj slavni rocker in njegova žena, ki ne more sprejeti dejstva, da je z njenim možem danes vse drugače,« so zapisali ustvarjalci v sporočilu za javnost. »Ostali zanimivi liki so pripadniki generacije, ki je odraščala ob njegovi glasbi in se s prebujajočimi čustvi soočajo s hipokrizijo nove meščanske elite, ki ji danes pripadajo tudi oni sami. Med reševanjem rokerjevega konflikta s stvarnostjo spoznavajo svoje lastne napake, ki so tragikomične narave.«

»V zadnjih dveh desetletjih so številni filmi obravnavali umiranja, posilstva in druga grozodejstva, ki so se dogajala v vojnah na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Obstajajo pa tudi številne druge žrtve vojne, o katerih nihče še ni spregovoril - zgroženi nad tem, kar se je dogajalo okoli njih, so mnogi ljudje dvignili roke od tistega, kar so ustvarjali in kar jim je bilo pomembno. Preprosto so se odklopili in se prepustili površnim, mehaničnim aktivnostim, samo da se prebijejo skozi dan. Razočarani in depresivni, oni v bistvu samo vegetirajo. Adria Blues skozi zgodbo o povojnem rokerju, ki je izgubil vse ambicije, poskuša spregovoriti prav o teh ljudeh in v imenu njih«, je o filmu povedal režiser in scenarist Miroslav Mandić.

48. Mednarodni filmski festival Karlovy Vary (KVIFF), ki bo potekal med 28. junijem in 6. julijem, sodi med najstarejše in najpomembnejše festivale na svetu s posebnim poudarkom na filmih iz srednje in vzhodne Evrope. Predsednica žirije bo letos Agnieszka Holland, festival pa bo v različnih programih predstavil 180 filmov, od tega približno 70 svetovnih premier. »Uvrstitev v tekmovalni program enega od najprestižnejših festivalov v svetu filma nedvomno govori o kakovosti Mandićevega filma, producentom in ustvarjalcem pa to predstavlja veliko spodbudo, da še naprej ustvarjamo filme, ko finančna, politična in, če hočete, kriza duha pesti slovensko družbo«, je ob sporočilu organizatorjev KVIFF poudaril izvršni producent filma Frenk Celarc.

Po svetovni premieri v Karlovyh Varyh bo Adria Blues poleti prikazan še na nekaterih filmskih festivalih, slovensko občinstvo pa bo nagovoril konec avgusta, sledila pa bo tudi turneja po vseh večjih slovenskih mestih. Glavni vlogi v filmu igrata priznani bosanski igralec Senad Bašić, ki je igral v več kot 30 celovečernih filmih, ter Mojca Funkl, večkrat nagrajevana igralka MGL, ki ji je to prva glavna vloga v celovečernjem filmu. Igralsko zasedbo sestavljajo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj. Prvič na filmu nastopa Maja Taraniš, pomembno vlogo pa ima hrvaški igralec Franjo Dijak. V filmu nastopa tudi ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan. Režiser Miroslav Mandić, rojen v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, je diplomiral na Columbia University Film School v New Yorku. Napisal je scenarije in režiral več celovečernih in dokumentarnih filmov ter nagrajenih televizijskih oddaj. Od leta 2005 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je izredni profesor na AGRFT.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.