Max Modic

, 15:40  |  Svet

»Prsi hranijo revolucijo!«

Aktivistke Femen protestirale pred uradom nemške kanclerke

Gibanje Femen je nastalo v Ukrajini in ima sedež v Parizu, od leta 2010 pa po svetu izvaja 'razgaljene' akcije, s katerimi opozarja na pravice žensk in hkrati protestira proti diktaturam.

Gibanje Femen je nastalo v Ukrajini in ima sedež v Parizu, od leta 2010 pa po svetu izvaja 'razgaljene' akcije, s katerimi opozarja na pravice žensk in hkrati protestira proti diktaturam.
© Euronews.com

Aktivistke ukrajinskega gibanja Femen, ki so konec maja v Tunisu izvedle prvi 'toples' protest v arabskem svetu, je danes nemška policija razgnala pred pisarno kanclerke Angele Merkel v Berlinu. Pripadnice Femena so napol gole protestirale proti tunizijskemu premieru Aliju Larayedhu, ki je na uradnem obisku v Nemčiji. Tri protestnice so vzklikale: »Merklova osvobodi Femen!« dve od njih pa sta imeli na golih prsih napisani imena žensk, ki jim sodijo zaradi nedavnega protesta v Tuniziji.

Dve Francozinji in Nemka so takrat pred poslopjem sodišča protestirale, ker so sodili Tunizijki, članici gibanja, ki je uprla skrajnim islamistom. Oblečene so bile samo v kratke hlače iz jeansa, čez prsi pa so si napisale: »Prsi hranijo revolucijo« in pozivale k izpustitvi Tunizijke Amine, ki ji grozi več mesecev zapora. Policija je aktivistke nemudoma aretirala in pred očmi številnih novinarjev odpeljala v poslopje. Kot so povedali za javnostt, so jih predali sodišču, ki lahko za nespodobnost odredi do šest mesecev zapora.

»Gre za našo prvo akcijo v arabskem svetu. Mednarodno ekipo sem nanjo pripravila v Parizu,« je pojasnila vodja Femena, ki ima sedež v Kijevu, Ina Ševčenko. Aktivistke so s protestom želele opozoriti na težave, s katerimi se soočajo ženske v Tuniziji in arabskem svetu nasploh, med mimoidočimi pa so naletele na zgražanje, jezne odzive in celo fizične napade. Po prerivanju, do katerega je prišlo pred sodiščem, je policija prijela šest francoskih in tunizijskih novinarjev, tudi Reutersa in francoske televizije Canal+. Fotoreporterji policiji, ki ni hotela povedati, zakaj jih aretirajo, niso hoteli izročiti fotografij. Potem ko so dali izjave glede dogodka, so jih izpustili.

Kot je znano so 18-letno Tunizijko, ki je znana pod psevdonimom Amina Tyler, prijeli 19. maja v mestu Kairouan, kjer je salafistično gibanje načrtovalo nezakonit kongres. Aretirali so jo, potem ko je na zid blizu pokopališča s sprejem napisala besedo 'Femen'. Od takrat je v priporu, grozi ji do šest mesecev zapora zaradi posedovanja spreja za samoobrambo. Tožilstvo razmišlja tudi o obtožbi zaradi oskrunitve pokopališča, za kar sta zagroženi do dve leti zapora. Amina je že marca sprožila škandal, ko je na Facebooku objavila svoje fotografije z napisi: »Moje telo pripada meni« in »Jebite se s svojo moralo« na svojih golih prsih. Od takrat naj bi ji grozili islamski skrajneži.

Gibanje Femen je nastalo v Ukrajini in ima sedež v Parizu, od leta 2010 pa po svetu izvaja 'razgaljene' akcije, s katerimi opozarja na pravice žensk in hkrati protestira proti diktaturam. Aktivistke gibanja Femen so aprila zmotile ogled industrijskega sejma v nemškem Hannovru, ko sta tja prispela Merklova in ruski predsednik Vladimir Putin.

Tunizijski premier Larayedh naj bi danes z Merklovo govoril o demokratični tranziciji Tunizije, zibelki arabske pomladi, o človekovih pravicah in o potencialnih nemških investicijah v tej državi. Tunizija, kjer vladno koalicijo od konca lanskega leta vodi islamistična stranka Ennahda, ima glede pravic žensk v arabskem svetu najbolj liberalno zakonodajo, čeprav morajo enakost spolov šele zapisati v ustavo. Glede slednjega je prišlo sicer do težav, ko je Ennahda predlagala, da bi v ustavo namesto enakosti zapisali komplementarnost spolov, a je po ostrem nasprotovanju predlog umaknila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.