Max Modic

, 13:00  |  Kultura

Zbogom, Tony Soprano

V 52. letu je umrl James Gandolfini, markantni mafijski šef iz kultne TV serije Sopranovi

Svet si bo Jamesa Gandolfinija, izjemnega, markantnega in v vseh pogledih nepozabnega karakternega igralca zapomnil predvsem po vlogi mafijskega šefa Tonyja Soprana iz kultne televizijske serije Sopranovi, ki je na višku gledanosti vztrajala celih šest sezon med letoma 1999 in 2007. Upravičeno. Po Coppolovih Botrih bržčas ni bilo boljše sage na temo urbanih legend o mafiji in njeni vpetosti v sodobno neoliberalno družbo, zagotovo pa ne na velikih ne na malih ekranih ni bilo mafijca, ki bi ga imeli tako radi, da smo bolj kot z njegovimi žrtvami sočustvovali z njim in njegovimi problemi. In slednjih je bilo toliko, da jih je moral kot prvi čistokrvni gangster deliti celo s svojo psihoanalitičarko.

Gandolfini je kot Tony Soprano iz New Jerseyja postal model za simbiozo družinskega človeka in hladnokrvnega morilca. Idealen izbor za interpretacijo likov, ki za trdo, grobo zunanjostjo panično skrivajo zametke mehkega srca. Liki, ki jih je upodabljal Gandolfini, so ljubili življenje tudi takrat, ko so ubijali. In ubijali so z nasmehom. Spomnite se na Scottovo Pravo stvar iz leta 1993; film je žanrski univerzum, tudi po Tarantinovi zaslugi, na surov način seznanil z Jamesom Gandolfinijem v vlogi gangsterja Virgila, ki brutalno, ampak res brutalno, premlati Patricio Arquette. Takrat smo Jamesa Gandolfinija vzljubili zato, da bi ga lahko sovražili. Le kdo bi si mislil, da bo iz njega nato nastal tako simpatičen mafijec.

James Gandolfini je bil vedno dovolj dober razlog za ogled filma. In tudi če v filmu ni bilo prav ničesar pohvale vrednega, pa je bil tam James Gandolfini, nisi mogel reči, da je slab. Celo limonadna nebuloza z naslovom Mehikanka (2001), v kateri Gandolfini popolnoma zasenči Bradda Pitta in Julio Roberts, je tak film. Gandolfini je – kaj drugega - hladnokrvni poklicni morilec Leroy, za katerega se nato izkaže, da je v resnici gej mehkega srca. In kot je zapisal Marcel Štefančič, jr., stvar nehote izpade zelo ironično, še posebej potem, ko vlogo 'terapevtke' prevzame Julia Roberts kot slab nadomestek za Lorraine Bracco, Tonyjevo psihoanalitičarko iz Sopranovih. Seveda velja pogledati tudi dokaj spregledani The Last Castle, prav tako iz leta 2001, v katerem James Gandolfini trdno drži štih s filmskim velikanom Robertom Redfordom, nazadnje pa smo ga videli lani v filmu 00:30-Tajna Operacija v režiji Kathryn Bigelow.

James Gandolfini se je pred smrtjo udeležil filmskega festivala v Taormini na Siciliji, kjer je bil na počitnicah. Televizija HBO je zelo suhoparno sporočila, da je filmski svet izgubil velik talent, predvsem pa nežno ter ljubečo osebo, ki se je do vsakogar obnašala zelo spoštljivo. Podrobnosti o vzroku smrti še niso znane, po vsej verjetnosti pa je šlo za srčni napad. Kot nekoč v Sopranovih...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.