Kritika / Dario Cortese: Od davnine do divjine

Mladinska knjiga, Ljubljana 2013, 24,94 €

Bernard Nežmah
MLADINA, št. 26, 28. 6. 2013

+ + + + +

Drugačni izleti po Sloveniji.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Bernard Nežmah
MLADINA, št. 26, 28. 6. 2013

+ + + + +

Drugačni izleti po Sloveniji.

Klasični izletniški priročniki vodijo na vršace ali prek naravnih čudes. Cortese stvar postavi na glavo: za destinacije ponuja arheološka najdišča. Seveda ne v turistični maniri, kjer bi sledili napisom in si ogledovali ostaline.

Popotniku namreč poleg osnovnih idej navrže še seznam čtiva, ki naj ga prebere, če se hoče potopiti v časovni stroj. Pot pri njem predpostavlja mini študijo, ki jo potem nadgradi z iskanji in podoživljanji na terenu. Najsi bodo Divje babe, Belo Brdo, jasno Potočka zijalka, bronasti Škocjan ali pa Rifnik.

Njegove poti ne merijo na konec ne v razgledniške točke. Smisel je opazovanje in preiskovanje. Pri čemer pa obrne sam modus vmesnega prehranjevanja. Namesto gostiln ali polnih nahrbtnikov prigrizkov napelje pohajkovalca v prirodo. Pri posameznih krajih navrže divje rastlinje, s katerim si lahko povrne energijo. Najsi bo z malo strašnico, katere liste namoči v čutaro vode kmalu po začetku poti, nakar je čez uro ali dve poplačan z aromatičnim napojem z okusom po meloni. Ko predstavi Veržej, nakaže, kje je najti čemaž, in če se poprej oskrbite z lokalnim kislim sirom kisilakom, si mimogrede ustvarite jed, nekako tako kot nekoč praočaki. To strategijo ekozofije, ko soustvarjamo pot in vzporedno prehrano, začrta s posebnim modusom bivanja. Doma skuha riž, s seboj vzame stekleničko olja, potem pa med potjo nabere trpotec, regrat in rman ter vse skupaj vmeša v »meniški riž« in zabeli.

Skratka knjiga, kjer pot postane poligon za ustvarjanje, igrivost, domislice, na njej pa se izletnik spremeni iz turista v iznajdljivega potepuha.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Intervju

»Če bo ta reforma padla, nikjer ne piše, da naslednja ne bo vsebovala 42 let delovne dobe«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Odločilni glas glede objave Epsteinovih dosjejev

Demokratska kongresnica Adelite Grijalva je pripravljena 

»Vsak poskus cenzure je zavržna izraba moči«

Cankarjeva nagrada je našla nov dom v Ljubljani