Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 29  |  Dva leva

Izberite svojo katastrofo

(Vodijo vse izbire k istemu cilju?)

Dotikali so se mojega nosu in ga preiskovali. To so bili nekakšni grdi polljudje. Res so bili odvratni. Od blizu so me opazovali, zanimale so jih moje oči. Kar naenkrat sem začutil, da imam zvezane roke. Nato se spomnim le še tega, da sem bil kar naenkrat v Montebelu (predmestje Los Angelesa, op. a.). Tam so me pustili.
— Barona Davisa, nekoč veliko, sedaj rahlo načeto zvezdo NBA-košarke so začasno ugrabili vesoljci (cit. po Žurnal24, 13. 7. 2013)

* * *

V Sloveniji je po mnenju policije okoli 150 posameznikov, ki so v vsakem času sposobni storiti skrajno dejanje.
— Marjan Miklavčič z ministrstva za pravosodje je na seji komisije o delovanju skrajnih skupin razkril, da je Slovenija pred svojim 11. septembrom (MMC, TVS, 17. 7. 2013)

Za politično realnost Združenih držav velja, da ni najhuje, da nimajo resne alternative v politični izbiri, ampak da so ljudje v veliki večini ponotranjili to spoznanje. Se z njim sprijaznili. Morda je to bolje kot vse družboslovne študije ponazorila prva epizoda osme sezone kultne animirane serije Simpsonovi. Glava družine Homer se odpravi na jezero na sproščujoče ribarjenje in tam se kar naenkrat nad njegovo glavo pojavi vesoljsko plovilo in ga vsesa. Plovilo sta upravljali zunajzemeljski bitji Kang in njegova sestra Kodos s planeta Rigel. Ko ga navzkrižno zaslišujeta, jima razkrije, da so Združene države ravnokar (1996) pred volitvami, na katerih se bodo Američani odločali med Bobom Dolom ali ponovnim mandatom Billa Clintona. To je vesoljcema dalo idejo, da sta ugrabila resnična kandidata, ju vtaknila v nekakšne replikantske epruvete, prevzela njuno podobo in se spustila v predvolilni boj. Res, da sta delovala nekoliko neobičajno, saj sta navijala eden za drugega, si delila komplimente, se držala za roke, a zaslepljeni volivci so med njima iskali in videli razliko in se strastno delili. Homerju se je medtem nekako uspelo izvleči iz ujetništva in se na ključni konvenciji prebiti na sceno ter razkrinkati pravo vsebino predsedniških kandidatov: »Amerika, dobro si oglej svoje kandidate! Ti niso nič drugega kot prikriti vesoljski reptili.« In ko jima je snel maske, je Kodos cinično nagovorila šokirano množico: »Res sva zunajzemeljski bitji. Toda kaj lahko storite? To je dvopartijski sistem. Enega od naju boste na koncu morali izvoliti.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.