Denis Vičič

 |  Mladina 29  |  Politika

Županova sinova

O Mitji in Marku

Lokal pred velenjskim avtokampom Jezero

Lokal pred velenjskim avtokampom Jezero
© Tjaša Zajc

Avtokamp Jezero in lokal pred njim ob Velenjskem jezeru imata novega najemnika. Na podlagi izbora na razpisu ju bo upravljal Mitja Kontič, predsednik Mladega foruma SD Šaleške doline in sin dolgoletnega poslanca ter sedanjega župana Velenja Bojana Kontiča. Kamp je v lasti Premogovnika Velenje, ki z občino na papirju nima nič. Ta v njem nima lastniškega deleža, a sta vseeno v soodvisnosti. Rudnik je namreč največje podjetje v dolini, in ker sodeluje z občino, mu ta namenja podporo.

Mitja Kontič je po poročanju Reporterja končal srednjo gostinsko in turistično šolo, vendar na teh dveh področjih še ni poklicno deloval. Da je prepričal komisijo premogovnika, je moral ponuditi najvišjo najemnino in predlagati najboljši program. Koliko je znašala njegova ponudba, v premogovniku ne povedo, a bila naj bi dovolj visoka, da je premagal šest drugih kandidatov. Najemnina naj bi bila tudi višja od zneska, ki ga je plačeval dosedanji najemnik. S pravnega vidika naj bi bila razpis in izbor izpeljana korektno, vendar je pri politikih pomemben tudi vtis. In vtis, ki ga vzbuja izbira županovega sina, je seveda nepotističen. Oče župan je do leta 1991 delal v rudniku, sin Mitja naj bi delal v rudniškem avtoparku, oba sta člana SD, oče je njen podpredsednik. SD je poleg tega podprla predsednika uprave premogovnika Milana Medveda pri kandidaturi za državnega svetnika, velenjski župan pa je bil letos častni skakalec na rudarski prireditvi Skok čez kožo, saj je »zaslužen za razvoj lokalne skupnosti in velik podpornik premogovniške dejavnosti«.

Da politiki vedo, kaj je prav, samo takrat, ko je prav njim, potrjuje tudi primer sina poslanca Matjaža Zanoškarja na slovenjgraški občini. Inšpektorat za javni sektor je pri zaposlitvi Marka Zanoškarja ugotovil več nepravilnosti. Občina je v objavi prostega delovnega mesta zahtevala izobrazbo, ki jo je imel prav Zanoškarjev sin, sklep o izbiri kandidata pa je podpisala direktorica občinske uprave, ki za to ni imela pooblastil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.