Max Modic

, 00:30  |  Kultura

Zdravnikova vest v klavirski preobleki

Hugh Laurie & The Copper Bottom Band danes v Križankah

Hugh Laurie, vsestranski umetnik, ki poleg igranja, pisanja in režiranja igra na klavir, poje, brenka na kitaro, razgraja po bobnih bobne, razteguje harmoniko in bluzi s saksofonom. V Ljubljani bo s skupino The Copper Bottom Band predstavil svoj najnovejši album Didn't It Rain.

Hugh Laurie, vsestranski umetnik, ki poleg igranja, pisanja in režiranja igra na klavir, poje, brenka na kitaro, razgraja po bobnih, razteguje harmoniko in bluzi s saksofonom. V Ljubljani bo s skupino The Copper Bottom Band predstavil svoj najnovejši album Didn't It Rain.
© Arhiv založbe

Danes ob 20. uri, bo v Križankah nastopil multimedijski ustvarjalec Hugh Laurie, priljubljeni britanski igralec, ki ga širša televizijska javnost pomni kot ciničnega zdravnika specialista Gregoryja Housa iz popularne nanizanke Dr. House, na naših malih zaslonih naslovljene Zdravnikova vest. Če ste Hugha Laurieja do sedaj občudovali zgolj na televiziji, je napočil skrajni čas, da ga spoznate tudi kot glasbenika. In to v živo. Še posebej, če ste Laureiejev večplastni talent odkrivali tudi med branjem njegovega duhovito sarkastičnega romana Pokapuška.

Drži, Hugh Laurie je vsestranski umetnik, ki poleg igranja, pisanja in režiranja igra na klavir, poje, brenka na kitaro, razgraja po bobnih, razteguje harmoniko in bluzi s saksofonom. V Ljubljani bo s skupino The Copper Bottom Band predstavil svoj najnovejši album Didn't It Rain, ki je izšel 6. maja in poleg bluesovskih standardov prinaša še všečno mešanico jazza, rhythm & bluesa in elementov tanga. Laurie, ki je med letoma 2004 in 2012 kot Dr. House snel dva zlata globusa, dve nagradi igralskega ceha, šest nominacij za nagrado emmy in spada med najbolje plačane britanske zvezdnike televizijskih zaslonov v ZDA, je samouk na klavirju, ki ga z veliko strasti igra že od malega. Pred dvema letoma je v New Orelansu predstavil debitantski album Let Them Talk, pri tem pa ga je na odru spremljal celo legendarni Allen Toussaint.

Laurie pravi, da je od nekdaj navdušen nad bluesom, oziroma od takrat, ko je kot otrok slišal komad I Can't Quit You Baby v izvedbi Willieja Dixona. »Ne vem, kje sem bil, ko je bil umorjen John Lennon, vem pa, kje sem bil, ko sem slišal, da je umrl Muddy Waters. Peljal sem se po cesti A1 iz Lincolnshira in prešinila me je grozna misel: nikoli ga ne bom videl igrati v živo,« je takrat povedal Hugh Laurie ob izidu albuma Let Them Talk, na katerem najdemo tako zveneča imena kot so pianist Dr. John, blues pevka Irma Thomas in celo Tom Jones. Laurie na albumu Let Them Talk poje ter igra kitaro in klavir. »New Orelans zame pooseblja glasbo, romantiko, veselje in obup. Ob njegovih ritmih sem bil včasih tako srečene in žalostne, da preprosto nisem vedel, kaj bi sam s sabo. To glasbo preprosto ljubim.«

Maja letos je izšel Lauriejev drugi album Didn't It Rain, na katerem se od zvokov New Orleansa oddaljuje proti glasbi osrčja juga ZDA in vključuje tako priredbe standardov pionirjev bluesa, kot sta W.C. Handy (St Louis. Blues) in Jelly Roll Morton (I Hate A Man Like You), kot tudi novodobnih izvajalcev, kot sta Dr. John (Wild Honey) in Alan Price (Changes). »Odločil sem se, da bom šel globlje v gozdove ameriške glasbe, nad katero sem se navduševal že kot otrok,« je povedal. »Dlje kot grem, bolj sem začaran – začarala sta me tako glasba kot ljudje, s katerimi sem imel čast sodelovati.« Tudi v drugo je producent plošče pevec in tekstopisec Joe Henry, ki je Lauriejev prvenec pospremil z besedami: »Menim, da bodo ljudje obnemeli, ko bodo videli, koliko svojega časa je Hugh posvetil glasbenemu ustvarjanju in kako zanimiv je njegov pogled na glasbo.«

Album Didn't It Rain je bil posnet januarja letos v losangeleškem studiu Ocean Way Studio ob sodelovanju spremljevalne zasedbe The Copper Bottom Band, ki jo sestavljajo Jay Bellerose, Kevin Breit, Vincent Henry, Greg Leisz, Robby Marshall, David Piltch in Patrick Warren ter Elizabeth Lea in Larry Goldings. Na plošči zasledimo tudi nekaj izvrstnih glasbenih sodelovanj (npr. gvatemalska kantavtorica Gaby Moreno in soul pevec Jean McClain, ki je v preteklosti sodeloval z Jimmyjem Cliffom in Sheryl Crow), kot posebni gost pa se pojavi tudi z grammyjem nagrajeni blues glasbenik Taj Mahal in sicer v priredbi skladbe Vicksburg Blues. »Nisem bil rojen v Alabami leta 1890. Nikoli nisem jedel ovsenih kosmičev, nikoli nisem obdeloval njive ali se peljal v vagonu,« je nekoč povedal Hugh Laurie. »Sem bel Anglež srednjega razreda, ki odkrito prizna, da hodi po ozemlju, ki ni njegovo, po ozemlju glasbe in mita ameriškega juga. Povrhu vsega sem še igralec: ena od razvajenih ritk, ki brez varuške ne zna sama najti poti skozi letališče.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.